Гюнтер Ферхойген: Успехът на членството на България в ЕС не беше достатъчно рекламиран

Гюнтер Ферхойген

За мнозина на Запад идеята в ЕС да бъдат приети шест балкански страни звучи като виц извън добрия вкус. Ширеща се корупция, мафиотски структури, наркополета, непримирими етно-исторически спорове. Трябва ли този хаос да бъде част от клуба на богатите? „Да“, категоричен е Гюнтер Ферхойген.

„Ако на Запад искате със сигурност да загубите избори, вкарайте темата за разширяването в дневния си ред“, каза Ферхойген, чието име в България все още се помни добре, по БНР. Дългогодишният комисар по разширяването водеше преговорите със страните от Източна Европа, в т.ч. и с нашата.

„Много добре си спомням, кога и как предложихме на страните от Западните Балкани да се присъединят към ЕС. Това беше през лятото на 1999 г. в Кьолн. Оттогава минаха 20 години, а ние не сме в състояние да кажем, дали и кога тези държави могат да станат част от общността. Това е отчайващо“, каза той.

„Можем дълго да говорим за това защо разширяването на ЕС се превърна в толкова непопулярна тема. Но със сигурност една от причините е, че успехът на петата вълна, част от която е и България, не беше достатъчно рекламиран. От друга страна обаче напредъкът в страните-кандидатки не е задоволителен. Това трябва да е пределно ясно“, добави Ферхойген.

„Говорим за стабилността в целия регион на Балканите - както политическа, така и икономическа. Това е от стратегическо значение за Евросъюза. Не по-различно беше и при приемането на България и Румъния. Напрежението в света по-скоро се увеличава, вместо да спада. Изправени сме пред огромни предизвикателства, които Европа може да реши, само ако излезе на световната политическа сцена като силен и единен играч. Но преди това трябва да решим проблемите в собствения си двор“, каза той.

Коментари

Задължително поле