Г-жа "Майната му на ЕС" напуска Държавния департамент на САЩ

Victoria Nuland, President Barack Obama's nominee to be Assistant Secretary of State for European and Eurasian Affairs, testifies on Capitol Hill in Washington, Thursday, July 11, 2013, before the Senate Foreign Relations Committee hearing on her nomination. Nuland told panel how she would prioritize trade and democracy. But that may not be what some Republicans want to hear. (AP Photo/J. Scott Applewhite)

Помощник-държавният секретар на САЩ по въпросите на Европа и Евразия Виктория Нюланд ще подаде оставка.

Нюланд не е била в списъка на новия президент на САЩ за отстраняване, но тя все пак е решила да напусне поста си, съобщи в. "Интернешънъл бизнес таймс", предаде БГНЕС. Според изданието още двама "политически оцелели" са решили да се оттеглят. Става дума за заместник-директора на националното разузнаване Стефани О'Съливан и заместник-държавния секретар Катрин Новели.

Двете служителки на Държавния департамент споделили намеренията си с колеги. За О'Съливан вървят и слухове, че тя има намерение да остане в разузнаването до своето пенсиониране.

Виктория Нюланд бе помощник-държавен секретар на САЩ по времето на трима президенти - Бил Клинтън, Джордж Буш и Барак Обама.

За последно в България тя бе в началото на миналата година. Тогава има срещи с президента Росен Плевнелиев и с представители на кабинета, с които обсъдиха "енергийната сигурност и диверсификацията, модернизацията на отбраната, както и усилията за реформи на правителството".

Преди две години тя придружаваше държавния секретар Джон Кери по време на визитата му в София.

Нюланд стана обект на остри коментари през 2014 г. Тогава в интернет изтече неин разговор с посланика на САЩ в Киев Джефри Паят, в който двамата надълго обсъждат как Виталий Кличко не трябва да бъде част от следващото правителство в Украйна.

Записът разкри обиден коментар на Нюланд по адрес на ЕС във връзка с украинската криза: "Майната му на ЕС" (F*ck the EU)", казва Нюланд на събеседника си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка