Дават детски при доходи под 450 лв.

Прагът да получаване на детски през 2020 г. може да бъде увеличен.

След 15 години ще се търсят учители и медицински сестри

Продавачите и барманите ще са по-малко

Месечните детски добавки да се отпускат при по-висок доход на човек от домакинството. Това предлага при подготовката на бюджета за 2020 г. социалното министерство на финансовото ведомство, стана ясно от думите на социалния министър Бисер Петков. В момента право на детски имат семействата, в които доходът на човек е под 400 лв. А ако доходът е между 400,01 лв. и 500 лв. семейството получава 80% от детските. Нашето предложение е двата прага да бъдат повишени на 450 лв. и 550 лв., каза министърът. Прагът не е вдиган от три години, а минималната заплата расте, обясни той.

Догодина по-висок ще бъде и размерът на помощите за над 600 хил. души с увреждания. Увеличението ще дойде от новата линия на бедност, която ще бъде с 15 лв. по-висока, каза министър Петков.

Заради демографската ситуация се очаква през следващите 15 години да се увеличи делът на работниците хора над 55-годишна възраст. Актуализираните прогнози за пазара на труда сочат, че през 2034 г. ще имаме 6% по-малко заети на пазара на труда. Това означава, че ще работят 190 хил. души по-малко, каза министърът.

В градовете София, Пловдив, Варна, Бургас и Благоевград ще има най-голямо търсене на работна ръка. Доц. Алекс Ганева от екипа, ангажиран с проучването, посочи, че най-търсените професии след 15 години ще са тези на учителите и на медицинските сестри. „Медицински сестри и акушерки, учители за средно образование и учители в начален етап на основното образование. Въпреки демографската криза и проблемите с раждаемостта, ще има все по-голяма потребност от човешки ресурси, ангажирани в тези сектори“, каза тя. През 2034 г. по-малко като брой ще са заетите в търговията. „Друга професия, която се характеризира с намаляващо търсене, въпреки че е много популярна, е тази на сервитьора и бармана. Техният брой ще намалява“, добави доц. Алекс Ганева.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България