БЧК започва раздаването на хранителни продукти в София

Япония дава безплатно лекарство за COVID-19 на 20 страни, сред които и България

120 бързи теста за медиците на първа линия в Шумен Близо 300 са направени за месец

12 агнета загинали при пожар в стопанска постройка

Вицепрезидентът дари месечната си заплата на столичната Спешна помощ

Четвърти пореден ден гори пожар в района на АЕЦ „Чернобил“

Извършител на седем грабежа поиска да се върне при 4-те си деца Недко-Арапа, нападал шуменки, остава в ареста

Стадион „Васил Левски“ с модерна система за видеонаблюдение

Дончев към президента Радев: Нека всички да се смирим и да си гледаме работата (ВИДЕО)

Девня Цимент АД достави предпазни средства на медиците в Девня

Борисов и посланик Херо Мустафа спазиха социална дистанция на среща в МС (СНИМКИ) САЩ и България стоят рамо до рамо, декларира американският дипломат

Местната власт и бизнесът в Девня подемат дарителска кампания Кмет и съветници даряват заплатите си в помощ на закъсали семейства

Издадоха 56 акта за разходки в паркове и групово пиене на бира по улиците КПП-та не пускат по около 150 коли на денонощие да влизат в Търговище

В Бургас Общината плаща тестовете на спешните медици

Ученици благодарят на медици

Дават допълнителни пари за специалистите в училищното и детско здравеопазване в общините

Снимка: Пламен Стоименов

Ще има допълнително финансиране на работещите в общинското и детско здравеопазване. Това обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров в изявление в Министерски съвет.

Той припомни, че от синдикалната организация наскоро обявиха разчети как се движат заплатите на работещите в системата, предимно медицински специалисти и фелдшери във всички около 230 общини.
„Те са от 610 до 1007 лева, като изключение прави Община Бяла – 1 260 лева“, допълни Димитров.

Президентът на КНСБ поясни, че става въпрос за работещите 11 000 специалисти в детски ясли, здравни кабинети и детски кухни.

„С тези 11 000 души, това са малко повече от една трета от всички медицински специалисти в страната, те са около 70 % членове на нашата конфедерация и на колегите от КТ „Подкрепа“, обясни той.

Стана ясно, че след сложни разговори с премира Бойко Борисов и финансови министър Владислав Горанов, е било постигнато съгласие да се подготвят допълващи стандарти за малките общини, където няма достатъчен брой деца за попълване на местата в ясли и градини.

„Стандартът за брой деца да бъде коригиран, което да направи възможно през този механизъм да стигнат 9 милиона лева, колкото са нужни, според нашите разчети, до всички медицински специалисти в цялата страна, работещи в училищно и детско здравеопазване“, поясни Пламен Димитров.

По думите му това ще се случи в следващите няколко дни.

„С министър Горанов и Ананиев ще подготвим конкретните стандарти това да се случи община по община. По подобен начин изглежда и допълнителният стандарт, който трябва да бъде разписан за здравните кабинети, съобразно броят им в училищата и детските градини. В тази връзка най-вероятно ще се наложи и изменение на ключовата наредба, която определя на колко деца в едно училище или детска градина се полага един здравен специалист“, посочи Димитров.

Той обясни, че за здравен кабинет в училище е необходимо учениците да бъдат 800 на брой.
„Сами разбирате, че ако преди 20 години това е било актуално, към настоящия момент това изглежда много трудно постижимо. В много от малките общините няма толкова деца общо във всички училища на съответната територия на дадената община“, посочи президентът на КНСБ.

Той напомни, че исканията на синдиката са още от началото на миналата година, а през есента бяха предложени по време на процедурата за държавния бюджет.

„Всички в края на март или началото на април ще си получат тези 900 лв., т.е. тези 11 хил. специалисти в училищното и детско здравеопазване трябва да си получат парите“, заяви Пламен Димитров.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.