Дават до 50 хил. евро за селска къща с двор

Цените на къщите са в много широки граници в зависимост от района, в който се намират, типа строителство и удобствата, които предлагат.

Предпочитат място, годно за обитаване без големи ремонти

Край София цените са в широки граници и стигат до 400 хил. евро

Има интерес към сглобяеми постройки

Най-голям интерес има към селски къщи на цени от 20 хил. до 50 хил. евро, които са в добро състояние и могат веднага да бъдат използвани без големи ремонти. Причината за това е, че къщи на село купуват предимно хора, които не искат да се занимават с майстори. Но интерес има и към по-евтините къщи. Освен от необходимия ремонт, цените зависят и наличието на обзавеждане и пълно оборудване, както и от това дали къщата е част от затворено селище с допълнителни услуги за собствениците и техните гости.

Средната цена на купените селски къщи през 2020 г. е 41 500 евро, докато през предходните години е била около 20-25 хил. евро, показват данни на компания за недвижими имоти. Причината за това не е поскъпването на имотите, а насочването на купувачите към по-хубави, а съответно и по-скъпи имоти. Много от купувачите избират къщи на село, в които ще може да живеят, ако имат възможност да работят от дома си. А това означава къщите да предлагат възможност за обитаване през всички сезони на годината.

Към момента не се забелязва повишаване на цените на къщите около големите градове. Твърде дълго нямаше почти никакъв интерес към такива имоти и сега продавачите по-скоро използват ситуацията, за да се освободят от имот, за който не могат да се грижат.

В района около София цените на къщите са в доста широк диапазон. Стойността на имота се определя в зависимост от района, типа строителство, броя на етажите и на стаите, големината на двора и годината на строеж. Цените на новите къщи заедно с двора към тях започват от 180 хил. евро, като най-често са между 250 хил. и 400 хил. евро. От 450 хил. евро нагоре започва високият клас строителство.

Старите къщи край София са по-достъпни за хората с по-ниски доходи. Цената им е между 50 хил. и 130 хил. евро. “Ремонтите на тези къщи по-често се правят от самите купувачи. Предлагането обаче е слабо. В близките села до квартал Надежда, например, като Мрамор, Доброславци, Мировяне, Кубратово и Волуяк за стара къща в лошо състояние вече искат 80 хил. евро.

Нараства интересът и към сглобяеми дървени или метални къщи. Причината за това, е че изграждането им е по-бързо, отколкото на традиционните къщи. А цените зависят от това дали къщата е с пълно обзавеждане и оборудване, както и от предлаганите лукс и удобства.

Прехвърлянето отнема няколко месеца

Бюрокрация забавя сключването на сделките

Времето не е решаващо

Сред предимствата при покупка на нова къща е и това, че сделката се реализира много бързо.

Купувачите на стари къщи на село избират своя имот за кратко време и само след няколко огледа. Причината за това е, че те предварително знаят какво търсят и когато видят имот, който отговаря на изискванията им, искат бързо да сключат сделка. До окончателното ѝ изповядване обаче, може да се стигне по-бавно по административни причини.

Нормативната уредба се промени преди няколко години и сега за прехвърлянето на такъв тип имот, който е построен преди повече от 30 години, е нужно изваждане на някои документи. Необходимото време за това зависи от работата на администрацията и понякога е необходим около един месец, а в други случаи до половин година.

Сред най-често срещаните проблеми при покупката на стара селска къща е липсата на строителни книжа, което налага да се вади удостоверение за търпимост и сделката се забавя. Къщата може да не е нанесена в кадастъра, което налага наемане на геодезист, а след това са необходими още 30 до 40 дни за нанасянето ѝ. Ако имотът е собственост на няколко наследника също може да има забавяне в сделката, докато те се разберат за цената.

Купувачите обаче в повечето случаи са добре информирани за процедурите по прехвърляне на собствеността, и ако нямат спешна нужда от имота са готови търпеливо да изчакват и в крайна сметка придобиват избраната от тях къща, дори това да стане няколко месеца след първоначалния оглед. Тъй като хората най-често не купуват селски същи, за да решат свой спешен жилищен проблем, времето за изповядване на сделката остава на заден план пред останалите изисквания на купувачите.

Използват спестявания

Банките отпускат изгодни заеми за масивни постройки

Ипотекират друга собственост

Банките дават изгодни кредити за покупка на качествени селски къщи, но много хора имат необходимите пари за сделката в брой.

Банките отпускат изгодни ипотечни кредити с много ниски лихви за покупката на селски къщи. Но важно условие е сградите да са с масивна конструкция. Ако има гредоред, най-често на покрива, дори първата плоча да е от бетон, повечето банки отказват кредит. Купувачите обаче могат да направят ипотека на градския си имот, за да финансират покупката на селска къща.

Но много собственици на апартаменти не искат да рискуват с основния си дом, в който живее цялото семейство, при покупката на втори дом на село. Затова те не искат да ипотекират основното си жилище, а предпочитат да вземат потребителски заем. Много стари селски къщи са с цена между 30 хил. и 60 хил. лв., която е значително по-ниска от стойността на апартамент в голям град. Затова хората взимат по-малки кредити и за по-кратък срок, отколкото ако решат да придобият жилище в града. Така по-високите лихви по потребителските заеми, спрямо тези по ипотечните, не са пречка за придобиването на селски имот.

Купувачите на селски къщи са хора със стабилни доходи и банките с удоволствие финансират покупката на качествени имоти. Именно хората, които могат да си позволят покупката на къща, са предпочитаните от банките клиенти. Но често купувачите разполагат с необходимите пари в брой, или взимат малки суми от роднини и приятели на заем, за да финализират сделката.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти