Дават до 6 заплати бонуси на спецмагистрати

ВСС е против, президентът Румен Радев може да наложи вето

Кадровиците отхвърлиха проекта за бюджет за 2018 г.

Спецмагистратите ще получават до 6 заплати допълнително възнаграждение. Това предвиждат промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ), които днес депутатите приеха на второ четене. “За” промените гласуваха 78 депутати, 21 бяха “против”, а 9 се въздържаха.

Парламентът взе това решение, въпреки че ден по-рано пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) се обяви единодушно срещу бонусите. Мотивът – спецсъдиите и спецпрокурорите далеч не са толкова натоварени, колкото колегите в другите съдилища и прокуратури, особено в София, Пловдив или Варна. Също в четвъртък ВСС не прие проекта за бюджет за съдебната власт за 2018 г. , защото парите са с 39 млн. лв. по малко. Ако бъдат давани допълнителни суми и на спецмагистратите, “дупката” в бюджета може да се увеличи с още 4 млн. лв.

Президентът Румен Радев обаче може да наложи вето на промените и въпросът с бонусите да бъде преразгледан от депутатите.

Други промени в ЗСВ предвиждат колегиите на ВСС да изслушват магистратите, които са обвинени за престъпления от общ характер и едва тогава да се взема решение дали да бъдат временно отстранени от длъжност. Улеснява се и командироването на магистрати, като се дава по-голяма възможност на административните ръководители да решават въпроси, свързани с командироването, вместо това да става на Общи събрания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право