Дават евтини кредити на туроператорите

Със средствата ще се връщат пари за предплатени ваканции

Грантовете ще са до 25 000 евро

Нисколихвена кредитна линия, с която да подпомогнат туроператори, за да върнат на своите клиенти дължимите суми за предплатени, но анулирани ваканции във връзка с извънредното положение, обмислят от Министерството на туризма. Колко ще са средствата за целта ще стане ясно, след като министерството получи данни от бранша за това каква част от клиентите са приели ваучери и нови дати за ваканции и колко настояват да си получат парите, обясни ресорният министър Николина Ангелкова.

Преди дни икономическият министър Емил Караниколов анонсира и друга мярка в помощ за бизнеса. Фирми ще могат да кандидатстват за грантове на стойност до 25 000 евро, като един от критериите вероятно ще бъде спад на оборота със 75%. Парите ще бъдат заделени целево от ОП „Иновации и конкурентноспособност”.

Не е ясно каква част от туроператорите ще оцелеят достатъчно дълго, за да кандидатстват за подпомагане по тази схема. Поредният удар срещу сектора бе отказът на част от застрахователите да подновят задължителните полици „Отговорност на туроператора”, които дават право на фирмите да работят, както вече писа „Труд”. Министър Ангелкова подчерта, че се работи по създаване на гаранционен фонд, който да замени застраховките. Докато това стане тя посъветва фирмите да подновят полиците си при други застрахователи. Цените на полиците обаче са вдигнати от 10 до 20 пъти. Така съществуването на над 300 туроператора е поставено на карта.

Коментари

Задължително поле