Дават на общините част от пътните глоби

Кметове искат целеви субсидии за превенция на бедствията

Общините, които имат системи за видеонаблюдение, проследяващи и скоростта, ще получат достъп от средствата във Фонда за пътна безопасност. Това съобщи в Албена по време на 13-ата Годишна среща на Националното сдружение на общините в България зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов.

Промяната е заложена в новия Закон за движение по пътищата, където се предвижда и създаването на Съвет за пътна безопасност с участието на НСОРБ. До края на юни годишният план за пътни санкции е изпълнен на 90%, въпреки че още има проблеми с откриването на нарушителите на адрес, отчете Ципов. Средствата от санкциите постъпват във фонда и се ползват от МВР, но много общини инвестират в системи за наблюдение и контрол и е редно 50% от постъпленията от глоби да се връщат при тях, каза зам.-министърът.

Той не скри, че няма да е лесно МФ да бъде убедено да приеме проекта, но изрази надежда парламентът да го одобри до пролетта на 2019 г.

На срещата кметовете поставиха и друг болен проблем, свързан с възстановяването на щетите от природни бедствия. След 3 такива ситуации това лято община Чепеларе, която е в тежко финансово положение, изпитва трудност дори да плаща заплати, тъй като не е получила и лев от вложените в аварийни работи 90 000 лв., каза кметът Славка Чакърова. Според нея заради липсата на пари малките общини нямат шанс да пишат проекти за превенция на рискови обекти.

Затова НСОРБ настоява кметствата да получават ежегодно целеви субсидии чрез държавния бюджет за конкретни обекти, а бюджетът на Комисията по бедствия и аварии към МС да бъде удвоен. Сега той е 72 млн. лв. и годишно нефинансирани остават 200 млн. лв., поискани от общини и централни ведомства за ликвидиране на щети, посочи зам.-председателят на НСОРБ и кмет на Димитровград Иво Димов.

Подкрепи го и кметът на София Йорданка Фандъкова, която настоя още общинските служители да получат правомощия да глобяват дребни нарушители, без за целта да е нужно да търсят съдействието на полицията. След като кметът е отговорен за всичко на територията на общината, нека той има право и средства да упражнява контрол, апелира Фандъкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България