Дават на съд двама варненци за хашишово масло за над 14 000 лева

Снимка: Архив

Високорисковият наркотик бил продаван предимно на онкоболни, но водил до сериозни увреждания

Окръжната прокуратура във Варна дава на съд 51-годишния Росен К. и 54-годишния Кирил Д., държали с цел разпространение хашишово масло на стойност над 14 000 лева – престъпление по член 354а, ал. 1, във връзка с член 20, ал. 2 от НК.

Подсъдимият Росен К. започнал да се интересува от производство на хашишово масло с лечебна цел след получени травми от пътнотранспортно произшествие. Така попаднал на информация в интернет и набавил суровина – съцветия на индийски коноп, заради високия процент на наркотично активния компонент тетрахидроканабинол, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура.

В къща извън Варна започнал да произвежда високорисковото наркотично масло. Той споделил с приятеля си Кирил Д., който трябвало да търси клиенти за дрогата. Росен разпределял продукцията си в спринцовки по 10 кубика. Цената на една доза се продавала между 1200 – 1600 лева. Росен успял да произведе и спиртен извлек от индийския коноп, който смесвал с кремове за директно намазване върху кожата. От 13 до 15 април т.г. той произвел 530,55 грама масло и 125 мл извлек. Наркотичното масло било поставено в 53 спринцовки, а извлекът – в стъклено шише.

Продукцията била продавана предимно на онкоболни, а от съдебномедицинската експертиза по делото става ясно, че употребата на вещества с високо съдържание на тетрахидроканабинол уврежда мозъчните структури, имунната, сърдечно-съдовата и репродуктивната система, белия дроб, кръвта, води до мутации в ДНК и рак. Престъпната дейност на двамата съучастници станала известна на органите на МВР. Те претърсили жилища и коли на подсъдимите, от които били иззети наркотичните вещества. И двамата са осъждани и реабилитирани.

В хода на досъдебното производство Росен съдействал на разследващите. Заради здравословното си състояние той е с мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 3000 лева. Съучастникът му Кирил е в затвора, където ще дочака делото във Варненския окръжен съд.

Коментари

Задължително поле