Дават на съд двама, тренирали питбули за кучешки боеве в Пловдив

Районна прокуратура-Пловдив внесе в сряда в съда обвинителен акт спрямо 48-годишния Иван Иванов и 23-годишния Константин Иванов за отглеждане и трениране на питбули за кучешки боеве в складова база в една от индустриалните зони на града под тепетата. Двамата, които са баща и син, са обвинени за извършено престъпление по чл. 325а, ал.1 във връзка с чл.20 ал.2 във връзка с ал.1 от Наказателния кодекс.

Законът предвижда за това престъпление наказание лишаване от свобода до 5 години и глоба от 1000 до 10 000 лева. По делото е установено, че за периода от началото на 2012 г. до 29 октомври 2016 г. в парцел с двор и производствена сграда в Пловдив двамата обвиняеми са отглеждали и тренирали 50 кучета от породата "Питбул" за боеве, а животните били на различна възраст и с различен пол.

Питбулите били подлагали на специален хранителен режим, който бил различен за всяко едно куче с оглед неговата възраст и това дали му предстои участие в бой или вече е участвал в такъв. За отглеждане на кучетата били използвани специфични тренировъчни схеми за подготовката за участие в боеве. Освен това животните били третирани с медикаменти и препарати за увеличаване на мускулната маса и сила - "метан", "тестостерон", "декадурабулин" и с други лекарства.

В производствената сграда била открита конструкция от метални елементи и дъски под формата на квадрат с височина на стените 90 см, а дъното на ограждението било покрито с текстилна материя, зацапана с червени оцветявания. На място били установени два дървени клина, служещи за разчленяване на челюстите на животните. По тях е била открита кръв. Монтирана е била и осветителна система, включваща прожектор на висока стойка, насочен към заграждението. По делото са разпитани свидетели, изготвени са няколко експертизи - една от тях е комплексна ветеринарно-медицинска с участие на ветеринарен лекар и специалист етолог. От момента на изземване на кучетата по законния ред питбулите се настанени в Зооветеринарния комплекс в Пловдив.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право