В Якутия измериха -67 градуса по Целзий

Появи се нов свидетел на убийството на Петър Христов

Министър Ангелкова разговаря с ръководителя на Световната организация по туризъм

Украинският парламент отказа да обяви ЛНР и ДНР за терористични организации

Сърбин и албанец разследват убийството на Оливер Иванович

Евродепутатите обсъждат влиянието на руската пропаганда

Еврокомисията опроверга поредна лъжа за „Труд”

Диктатурата на пролетариата, Народният съд и Възродителният процес влизат в 10-и клас

Любители откриха нова планетарна система Всички небесни тела са по-големи от Земята

7 жертви при катастрофа на колумбийски военен хеликоптер

Ключът към дълголетието са ядките и бобовите храни Проучването проследява живота на над 100 000 души

Борисов представи приоритетите на българското председателство пред парламентарната група на ЕНП

София започва разплитането на казуса с Витоша Общината създава междуведомствена комисия, която да намери изход от ситуацията

Съседка на трите жени от къщата на ужасите в Свищов: Като деца момичетата бяха даровити, пишеха стихове и рисуваха

Летим до Баку за 29 евро Всеки вторник ще има полети до София и до столицата на Азербайджан

Съдят прокурор, принуждавал свидетел по „Октопод“ да лъже и да топи негов колега

Софийска градска прокуратура, Специализирано звено „Антикорупция“ внесе в Софийски градски съд обвинителен акт срещу Димитър Захариев – прокурор от Окръжна прокуратура гр. Плевен. Това съобщиха от пресцентъра на институцията.

Прокурор Димитър Захариев е обвинен за това, че през месец април и месец май 2015 г. е принуждавал Георги Цветанов да набеди прокурор Светлозар Костов от Специализираната прокуратура в извършване на престъпление, както и да лъжесвидетелства по делото „Октопод“. Георги Цветанов е един от основните свидетели по това дело, което се разглежда понастоящем от Специализирания съд.

Наблюдаващ прокурор по него към периода на деянията е прокурор Светлозар Костов. Прокурор Димитър Захариев е искал свидетелят Цветанов да подаде писмен сигнал срещу прокурор Светлозар Костов за това, че му е оказвал натиск какви като съдържание показания да дава по делото „Октопод“.

Принудата е извършена посредством заплахи, че срещу свидетеля ще бъдат образувани наказателни дела и ще му бъдат повдигнати обвинения. По време на срещите между обвиняемия и свидетеля е бил използван преносим заглушител, който блокира сигнала от мобилните оператори.

Целта на прокурор Захариев е била по този начин да получи кариерно развитие, като заеме поста на прокурор Светлозар Костов – тогава Административен ръководител на Специализираната прокуратура, или поста на Иво Радев – Административен ръководител на Окръжна прокуратура – гр. Плевен, който към този момент е привлечен като обвиняем и отстранен от длъжност.

Отделно от това, с депозирането на лъжливи показания по делото „Октопод“ се е целяло и Алексей Петров да бъде оправдан. Установено е в тази връзка по делото, че прокурор Захариев е имал контакти с Алексей Петров.

Свидетелят Георги Цветанов не се е поддал на психическия натиск и не е изпълнил исканията на прокурор Захариев.

Георги Цветанов загина на 12 ноември 2015 г. в автомобилна катастрофа.

С обвинителния акт са повдигнати още две обвинения на Димитър Захариев – за това, че не е взел необходимите мерки за сигурност, като е държал два пистолета и боеприпаси в багажника на управлявания от него лек автомобил /престъпление по чл.338, ал.1 НК/, както и за това, че е държал радиосредство, когато това е забранено от закона /престъпление по чл.348, б.А, пр.2 НК/.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.