Дават повече пари за кардиохирургия

Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

Болничните пътеки трябва да бъдат актуализирани

Повече пари за кардиохирургия уговориха управителният съвет на Българския лекарски съюз (БЛС) и Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Те подписаха Анекса към Националния рамков договор 2020-2022. Завишават се цените на две клинични пътеки. Едната е за сложни операции при сърдечни малформации, която става от 13 500 лева на 16 500 лева. Другата е за лечение на полиорганна недостатъчност, развила се след операция, която става 17 500 от 13 500 лева.

“Болничният престой на нито една клинична пътека не е променен”, обясни председателят на БЛС д-р Иван Маджаров. Размерите и вида на клиничните пътеки трябва да бъдат актуализирани, около тази идея се обединиха асоциации и шефове на болници на форум на тема “Управление на съвременното здравеопазване - предизвикателства и добри практики” в понеделник.

Бъдещето е в електронната здравна карта. Тя трябва да е като личната карта, това е електронно досие, за да може в рамките на 5 минути лекарите да се ориентира. Това заяви проф. д-р Асен Балтов, изпълнителен директор на УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов”, по време на форума. Здравната система ще се стабилизира когато имаме електронен търг за всички медицински изделия, каза още проф. Балтов и добави, че цените на онкомедикаментите са паднали с повече от 3 млн. лева след търга.

На здравния дебат бе обсъдена и система за финансиране на болниците. Според зам.-председателят на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Лъчезар Иванов трябва да се създаде скала, според която да се финансират болниците според извършената дейността.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве