Дават повече помощи на стартирали през 2020 г. фирми

Повече помощи от държавната хазна ще получат фирми, които са стартирали дейността си през 2020 г., но заради мерките срещу COVID-19 не могат да работят. Това предвиждат предложени от депутати от ГЕРБ текстове, които са внесени между първо и второ четене на промени в закона за извънредното положение.

В момента затворените бизнеси може да получат 10% или 20% от оборота си за същите месеци от предходната година. Но ако една фирма е стартирала дейността си в средата на 2020 г. и заради последните заповеди за ограничаване на дейностите в страната не може да работи, ще получи процент от оборота си за месеца преди затварянето.

Промлемът е, че редица фирми не могат да упражняват дейността си вече няколко месеца поред. Така, ако една дългогодишна фирма е правила оборот по 50 хил. лв. на месец преди пандемията, за това че не работи през ноемвир, януари и февруари може да получи 20% от 150 хил. лв., или 30 хил. лв. А ако една фирма е регистрирана през юни 2020 г. и също е правила по 50 хил. лв. оборот, ще може да получи като помощ от хазната 20% от 50 хил. лв., или само 10 хил. лв.

За изчистване на тази несправедливост настояват и от БСК в становище към промените в закона за извънредното положение. Депутатите от ГЕРБ предпалаг новорегистрираните фирми да получават като държавна помощ процент на оборота си в последния месец преди затварянето, както и да получавта средствата за всеки месец, през който не могат да работят.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции