На 24 януари 2019 да почерпят

Тръмп призна Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела

Путин и Ердоган обещаха да довършат „Турски поток“ до края на 2019 г. Двете страни ще засилят сътрудничеството си за стабилизиране на Сирия

И уискито жертва на Брекзит без сделка Производители предупреждават за оскъпяване на напитката и проблеми с износа й

Русия представи ракетата „нарушител“ на пакта със САЩ 9М729 накара Вашингтон да обяви, че излиза от подписания през 1987 г. договор с Москва

Швейцарският WWF с намеса в държавната политика за туризма „Зелената“ офшорка пробутва на Министерския съвет стар и манипулативен доклад за Пирин. Вместо ски предлагат археологически екскурзии и фото разходки

Висока лавинна опасност през следващите дни, ПСС съветва да бъдем внимателни в планината

Здравето опасно за българските лекари Поне четири са нападенията в спешни центрове последните дни

Ердоган: Развитието на отношенията между Русия и Турция влияе позитивно на регионалната сигурност

Депутатите узакониха проверки на публикации (обзор) Комисията за защита на личните данни има право да влиза в медии и да рови в компютрите на журналистите

Осигуряване след пенсиониране и облекчения за деца

Нинова покани Ахчиева в телевизията на БСП

3 млн. души губят акциите си от приватизацията АИКБ настояват да се оттегли предложението

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 24 януари 2019

Българско дружество купи банка в Молдова Холдинг “Доверие” взима 64% от Moldindconbank

Дават Шишмановата баня в Търново за управление на Регионалния исторически музей

Снимка: Архив

Културно- историческият обект „Шишманова баня“ във Велико Търново да бъде предоставен за управление на Регионалния исторически музей, ще гласуват на сесията в четвъртък общинските съветници. Предложението е на кмета на старата столица Даниел Панов в изпълнение на Закона за културното наследство. За този реставриран археологически паметник на културата е съставен акт за общинска собственост и съгласно ЗМСМА  и Закона за общинската собственост местния парламент ще възложи на РИМ всички дейности по опазването му, както и други научни, културни, образователни и туристически дейности.

„Шишмановата баня“ е сред най-автентичните паметници на културата от втората половина на XIV век и късния период на Второто българско царство, съхранени в старата столица. Обектът е датиран на базата на открити монети при археологически разкопки. Първи я описва Карел Шкорпил през 1893 г., като отбелязва мястото й – северно от Владишкия мост.
Тя се намира в старинния квартал „Асенов“ в болярския град, в подножието на крепостта „Царевец“.

Реставрацията на сградата беше направен по проекта „Културното наследство на град Велико Търново във фокуса на Европейското културно многообразие“ по т.нар. Норвежка програма, като безвъзмездните средства от Европейското икономическо пространство за проекта бяха в размер на 725 хил. лева.

Възстановяването на паметника започна с укрепване на западните зидове. Надградени са останалите стени, възстановени са същинският под, както и пилоните от хипокаустната система до действителната им височина. Монтирана е и пасарелка за разглеждането им. Всички строителни дейности са извършени по модела на запазените останки и на базата на археологическите проучвания. Построена е каменна ограда между паметника на културата и улицата, монтирана е и стабилна покривна конструкция, гарантираща защита на оригинала.

Съгласно изискванията на програмата за подобряване на трудовата заетост сред ромите, бе осигурена такава на трайно безработни лица с непрекъснати регистрации в Бюрото по труда. Откриването на обекта през април бе съпроводено с Фестивал на ромската култура.

След като Историческият музей поеме управлението на обекта, се очаква на следващи сесии Общинският съвет да гласува и как ще заплаща входната такса. От музея се надяват, че обектът ще бъде включен във входния билет заедно с двете средновековни църкви „Свети Иван Рилски“ и „Св. Св. Петър и Павел“.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.