Ковачев, Кючюк и Курумбашев с политически Оскари от Европарламента (СНИМКИ)

Берлин и Париж отказали да подкрепят британски санкции срещу Русия

„Фейсбук“ олекна с $60 млрд. за два дни Парламентът в Лондон и US Конгресът искат Марк Зукърбърг да даде обяснения

Борис Джонсън сравни мондиала в Русия с олимпиадата на Хитлер

23-годишен безработен е серийният бомбаджия от Тексас

За първи път показаха подземията на Мавзолея Монтират арт инсталации на мястото на съветски климатик колкото плувен басейн

Смъртоносна болест мори свинете у нас

Томислав Дончев за ЧЕЗ: Ситуацията изискваше бърза, нестандартна мярка

„Труд“ приобщи хиляди към благородна кауза Предстои благородна инициатива за абитуриенти на 24 април

Борисов се срещна с генералния секретар на европейските профсъюзи

Зоран Заев към Русия: Македония е ориентирана към НАТО

Гърция ни тараши за цигари и пиене Конфискуват автомобила при контрабанда

Тръмп и Макрон се съгласиха, че Русия е отговорна за отравянето на Скрипал

Германци, италианци и французи искат да ловуват у нас

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 март 2018

Дават Шишмановата баня в Търново за управление на Регионалния исторически музей

Снимка: Архив

Културно- историческият обект “Шишманова баня” във Велико Търново да бъде предоставен за управление на Регионалния исторически музей, ще гласуват на сесията в четвъртък общинските съветници. Предложението е на кмета на старата столица Даниел Панов в изпълнение на Закона за културното наследство. За този реставриран археологически паметник на културата е съставен акт за общинска собственост и съгласно ЗМСМА  и Закона за общинската собственост местния парламент ще възложи на РИМ всички дейности по опазването му, както и други научни, културни, образователни и туристически дейности.

“Шишмановата баня” е сред най-автентичните паметници на културата от втората половина на XIV век и късния период на Второто българско царство, съхранени в старата столица. Обектът е датиран на базата на открити монети при археологически разкопки. Първи я описва Карел Шкорпил през 1893 г., като отбелязва мястото й – северно от Владишкия мост.
Тя се намира в старинния квартал “Асенов” в болярския град, в подножието на крепостта “Царевец”.

Реставрацията на сградата беше направен по проекта „Културното наследство на град Велико Търново във фокуса на Европейското културно многообразие“ по т.нар. Норвежка програма, като безвъзмездните средства от Европейското икономическо пространство за проекта бяха в размер на 725 хил. лева.

Възстановяването на паметника започна с укрепване на западните зидове. Надградени са останалите стени, възстановени са същинският под, както и пилоните от хипокаустната система до действителната им височина. Монтирана е и пасарелка за разглеждането им. Всички строителни дейности са извършени по модела на запазените останки и на базата на археологическите проучвания. Построена е каменна ограда между паметника на културата и улицата, монтирана е и стабилна покривна конструкция, гарантираща защита на оригинала.

Съгласно изискванията на програмата за подобряване на трудовата заетост сред ромите, бе осигурена такава на трайно безработни лица с непрекъснати регистрации в Бюрото по труда. Откриването на обекта през април бе съпроводено с Фестивал на ромската култура.

След като Историческият музей поеме управлението на обекта, се очаква на следващи сесии Общинският съвет да гласува и как ще заплаща входната такса. От музея се надяват, че обектът ще бъде включен във входния билет заедно с двете средновековни църкви “Свети Иван Рилски” и “Св. Св. Петър и Павел”.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.