Разкъсана облачност над страната днес, очакват се и валежи

Прокуратурата в САЩ поиска 18 месеца затвор за руската шпионка Мария Бутина

Празнуваме Лазаровден

Посвещават хореография на Сашо Костов?

Април обещава голове във Вечното дерби

5 коктейла, които помагат в борбата с килограмите

Чернодробни проблеми мъчат всеки трети 60% рядко или никога не са се изследвали

Военнослужещи унищожиха невзривена гранатa, намерена в Благоевград

Къде е „Метростанция „Любов”

МВнР отправи предупреждение към българите в Северна Ирландия

Камарата на строителите призова Елена Йончева да докаже обвиненията си с конкретни факти

Румен Радев: Жалките опити да бъда въвлечен в имотните далавери на властта само ме амбицират

Раздор в управляващата коалиция в Италия Крайнодясната „Лига” заплашвала да свали правителството заради корупционен скандал

Австрийските власти поискаха компенсации от „Фолксваген“

Два ключа ще пазят офертите в онлайн обществените поръчки Системата стартира от 1 ноември

Дават 1 млрд. лв. повече за пенсии и образование Всеки трети лев отива за социално подпомагане и грижи

Точно 1 млрд. лв. повече ще бъдат похарчени за пенсии и образование с бюджета за 2020 г. Това са секторите, към които ще бъдат насочени най-много допълнителни средства, става ясно от средносрочната бюджетна прогноза на Министерството на финансите. Само за изплащане на пенсии за следващата година са предвидени 10,568 млрд. лв., което е увеличение с 534 млн. лв. От 1 юли тази година се очаква пенсиите да бъдат вдигнати с 5,7%, а след 12 месеца – с още 5,3%. Общата сума, предвидена в бюджета за 2020 г. за социално подпомагане и грижи, е 14,738 млрд. лв., като тук влизат и пенсиите.

Оказва се, че всеки трети лев от всички разходи на хазната, или точно 32,2%, ще отива за изплащане на пенсии, социални помощи, обезщетения за безработица, детски, за хора с увреждания и др. социални дейности.

Предвидените разходи за образование в бюджета за 2020 г. ще бъдат увеличени с 466 млн. лв. и ще достигнат 4,669 млрд. лв. Основната част от това увеличение (360 млн. лв.) ще бъде използвана за вдигане на учителските заплати.

Парите за здравеопазване също нарастват, но с по-малки темпове – с 335 млн. лв. до 5,59 млрд. лв. Предвидените средства за отбрана и сигурност остават почти без промяна в размер на 4,9 млрд. лв. За поредна година обаче парите за армия и полиция ще са повече отколкото за образование.

Общият размер на разходите в бюджета за 2020 г. се планира да бъдат 45,739 млрд. лв., или 37,2% от Брутния вътрешен продукт на страната. Това е увеличение с 1,282 млрд. лв., или с 4,3%. Като планът е през следващата година държавният бюджет да няма дефицит и разходите да бъдат равни на събраните приходи.

Значително нарастват и предвидените средства за общините в бюджета за 2020 г. Предвижда се те да получат общо 4,196 млрд. лв. от държавната хазна, което е увеличение с над 450 млн. лв. Значителна част от това увеличение е предназначена за финансиране на дейностите в образованието (341,4 млн. лв.) и за социални услуги (26 млн. лв.). Субсидията за капиталови разходи на общините ще бъде увеличена с 20 млн. лв. и ще достигне 200 млн. лв. А за зимно поддържане на пътищата и почистване на снега ще бъдат заделени 5 млн. лв. повече, или общо 43,2 млн. лв.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Имам въпрос: В сумата 10 млрд за пенсии включен ли е бюджетът на НОИ? Ако е така, това не са пари на държавния бюджет. Доколкото си спомням за пенсии за 2019г. в бюджета се дават някъде към 4.5 млрд а останалите 4.5 са от НОИ. Не е редно да се смесват двата бюджета.

    1. В консолидирания държавен бюджет влизат всички самостоятелни бюджети – на НОИ, здравна каса, съдебна власт и републикански бюджет. Чисто стилистично предпочитам да не пиша „консолидиран“ и „републикански“ бюджет, защото повечето читатели, за съжаление, не биха направили разлика. Посочените данни са за консолидирания държавен бюджет. Но за социално подпомагане и грижи се дават пари както от НОИ, така и от републиканския бюджет. Както и за здравеопазване повечето пари минават през НЗОК, но част от дейностите се финансират от Министерството на здравеопазването. Затова когато се говори за сектори е по-коректно да се говори общо за социални разходи и пенсии, а не само за бюджета на НОИ. Така или иначе голям процент от бюджета на НОИ е вноска от републиканския бюджет за запълване на дефицита, тъй като вноските за пенсии не могат да покрият разходите.

  2. За високите пенсии от юли са по 300 лева на калпак,а за ниските пенсии по 17 лева. Това е т.нар справедливост. Забравих 40-те левчета с които баце пак ще се бъзика с дядките и с бабетата.Ухххх!

  3. Колко странно и иронично е да се искат високи пенсии, а същевременно цялото национално богатство изградено от тези пенсионери да отиде на вятъра през прехода.. всичко е ограбено и каквото е останало се разпределя като пенсия.. но въпреки това пенсионерите са недоволни, имат право, но ироничното е, че имат надежда тази „несправедливост“ да се оправи точно от причинителите на тази еуфория.. Това е само мнение на един гражданин, нямам пълна досегаемост до фактите, но малко или много се вижда дима, явно има и огън там някъде..

    ..но все пак надежда има..

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.