Дават 170 хил. евро за двустаен в София

Сделки с тристайни жилища се сключват на цени от 120 хил. до 380 хил. евро, а в части на столицата, като идеален център, могат да достигнат и до 550 хил. евро.

Взимат все по-големи ипотечни кредити, средният размер е 214 хил. лв.

Най-активно е търсенето в кварталите “Манастирски ливади”, “Витоша” и “Младост” 4

Половин милион евро за центъра

Цените на двустайни апартаменти в София се движат в много широки граници, като сделки се реализират на нива от 87 хил. до 170 хил. евро, показват данни на консултантска компания на пазара на имоти. Цените варират в зависимост от местоположението, типа строителство и състоянието, в което е имотът.

Най-търсени в столицата са тристайните и двустайните жилища, като съвсем лек превес имат двустайните. Сделките с три­стайни жилища също са в много широк ценови диапазон. Сделки се сключват на цени от 120 хил. до 380 хил. евро, а в части на столицата, като идеален център, могат да достигнат и до 500-550 хил. евро, като отново основните фактори, които влияят, са състоянието на имота и районът, в който се намира. Някои имоти вървят с гараж, което значително повишава крайната цена.

Най-активно е търсенето на жилища в кварталите “Манастирски ливади”, “Витоша”, “Младост 4”, “Студентски град”, “Малинова долина”, “Кръстова вада”. Интерес в търсенето се отчита и в районите “Бъкстон” и “Павлово”.

Според данни на една от големите банки в страната средният размер на теглените кредити за покупката на жилище постоянно расте през последните години. През 2020 г. средният заем е 108 хил. лв., през 2021 г. е 124 хил. лв., а през 2022 г. достига 150 хил. лв., като за столицата средният размер на ипотечния кредит е 214 хил. лв.

Предлагането на жилища остава ограничено в сравнение с търсенето. Най-голямо е предлагането на тристайни жилища, следвани от двустайните. Продължава засиленото строителство на нови сгради в много райони на столицата. Най-активно е предлагането в кварталите “Малинова долина” (1500-2000 евро/кв. м), “Кръстова вада” (1600-2300 евро/кв. м), “Витоша” (1600-1880 евро/кв. м). Цените могат да бъдат в много широк диапазон, в зависимост от това, дали имотите са завършени или не.

Предлагане има и в някои райони на столицата, които доскоро не се смятаха за толкова привлекателни като например “Дружба”. Кварталът е с развита инфраструктура и удобен транспорт, бързо може да се стигне до центъра на града с метро. Има парк, множество детски площадки, училища и детски градини, които са едни от основните проблеми в развиващите се нови квартали.

Очакванията са и през следващите месеци пазарът на недвижими имоти в страната да остане стабилен. Цените ще продължат да растат, макар и по-бавно отколкото досега, тъй като търсенето е по-голямо от предлагането, особено в столицата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти