Прабългарите отново в лукс в „Игри на волята“ Траки ще спят в рибарската хижа, красивите Славяни отиват на безлюдния плаж

Забравен багаж спря движението на метрото до летище София

Наградите “Еми”: Бесен феминизъм и трансджендър активизъм

Руски свещеници протестираха срещу управлението на Путин

ЕС да разпределя бежанци по квоти

Русия издирва американски информатор

Мъжът, откраднал картини на Майстора: Много съжалявам, че съм влизал в тази къща

Таен руски чат без американци Политици и бизнесмени заключиха телефоните си

Гостуване в Горна Оряховица носи трофеи на ЦСКА

Президентът Радев: Крайно време е България да се включи в европейските програми за въгледобивни региони в преход

На какви почивки имате право, когато работите на компютър

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 24 септември 2019

Президентът Радев в Ню Йорк: България и САЩ са стратегически съюзници и не следва да има ограничение за визите

39% от семейния бизнес е в търговията 104 хил. са фамилните предприятия в страната

Барикадиралият се мъж в блок в София заплашвал с убийство собственик на охранителна фирма

Дават 700 млн. лв. на общините за подобряване качеството на въздуха (СНИМКИ)

Снимки: Денислав Стойчев

„Около 700 млн. лв. ще бъдат предоставени на общините за решаване на проблемите с качеството на въздуха”. Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов днес при откриването на празник и изложение по случай Световния ден на околната среда – 5 юни. Той беше организиран от МОСВ съвместно със Столична община в градинката пред „Регионален исторически музей София“.

„С встъпването си като министър казах, че качеството на въздуха е основен приоритет за МОСВ в моя мандат, защото е важна темата за качеството на живот на всички хора, за здравето ни, за децата ни. През последните две години темата стана неотменна част от дейността на правителството, министерството и общините. Днес Министерският съвет прие Националната програма за подобряване качеството на атмосферния въздух 2018–2024 г., която предвижда мерки, насочени към основните сектори на замърсяване с фини прахови частици – битовото отопление и транспорта“, допълни министър Димов.

Той съобщи, че с приемането на програмата се отпускат 100 млн. лв. през следващите 3 години на общините за постигане на целите в техните програми за подобряване на качеството на въздуха. На разположение на 7 общини вече са 111 млн. лв. от Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС) 2014-2020 г. Допълнителни 390 млн. лв. от спестявания по ОПОС са насочени към електрификация на градския транспорт, които ще са достъпни до края на годината за други 11 общини. Още около 80 млн. се очаква да бъдат осигурени за общините, които не можаха да кандидатстват по първата процедура за подобряване качеството на въздуха по ОПОС. „По този начин, сумата, която ще бъде предоставена на общините за решаване на проблемите с качеството на въздуха, ще бъде около 700 млн. лв. или 7 пъти повече от това, което заварих, когато станах министър“, обобщи Нено Димов. Според него се вижда ясната ангажираност на министерството и правителството към този ключов проблем.

„Резултатите от усилията на общините вече са факт – към 2018 г. 9 общини постигнаха изискванията на законодателството и така целият Североизточен район от тази година е извън обхвата на наказателната процедура. Столичната община и Община Бургас също вървят в тази посока“, каза още министърът. Той отбеляза, че има изключително добър диалог с местната власт и замърсяването на въздуха вече се разпознава като един от сериозните екологични проблеми в страната.

„Здравето зависи от нас самите. Днес всеки един трябва да се замисли какво може да направи, защото усилието е общо. За мен като кмет въпросът е ключов“, каза и кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова, която поздрави участниците в празника. Тя припомни, че програмата на общината включва мерки за подобряване на обществения транспорт заедно с по-добра градска мобилност, продължаване на проекта за метрото и увеличаване на електробусите. Според Фандъкова се работи и за решаване на най-тежкия проблем – отоплението на твърдо битово гориво, като през следващите години са предвидени около 60 млн. лв. за подмяна на отоплението в домакинствата с по-екологично и това ще е напълно безплатно за хората. От общо 55 хил. такива домакинства до края на май са подадени 5000 заявления. Кметът на София поздрави министър Димов за пускането на новата система, която позволява да се информират гражданите за състоянието на въздуха в реално време и заяви, че това е много важен аспект в програмата и на общината.

„Само когато мерките на институциите и усилията на всеки от нас се комбинират, ще постигнем нужния ефект – да дишаме много по-чист въздух и да бъдем по-здрави“, пък заяви в специален поздравителен адрес към гостите на празника председателят на парламентарната комисия по околната среда и водите Ивелина Василева.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.