Давид Яблонски, най-добрият голмайстор сред защитниците в Европа, пред „Труд“: Първият гол срещу ЦСКА ми „отвори очите“

Давид Яблонски е защитник, който играе в „Левски“. И е номер едно в Европа. По... голове. В първите десет мача през сезона чехът вкара шест пъти, като почти всяко от попаденията му има златна стойност за „сините“.

Яблонски вече се гордее с два гола във вечното дерби срещу ЦСКА, което веднага го нарежда сред любимците на агитката. Освен в Чехия защитникът е играл в руския „Том“, но там кариерата му не потръгва. Съвсем различно е на „Герена“, където е ракета-носител.

Защитникът голмайстор

Не съм очаквал, че ще вкарам 6 гола в 10 кръга. В цялата кариера съм реализирал общо 10-11 попадения. Разбира се, че се радвам, че съм най-добрият голмайстор сред защитниците в Европа, но не бива да забравяме, че основната ми задача, е да отбранявам нашата врата, а не толкова да вкарвам. Най-важното е отборът да постигне успехи в тази кампания, благодарение и на моите попадения. Срещу „Спарта“ (Прага) в Чехия също веднъж отбелязах гол и това ми донесе огромна радост, но първото ми попадение в дербито срещу ЦСКА през пролетта наистина ми „отвори очите“ и ми показа какъв мач е това за България и какво значение има. Мисля, че това са най-важните ми голове до момента. Надявам се, че феновете ще ме обичат все повече заради играта ми и попаденията.

Кариерата

В Чехия ситуацията е подобна на България. Там има няколко топ отбора, които са доста добри физически, технически и тактически. В Русия също има клубове на сходно ниво, но пък там се играе много по-здраво. Мисля си, че в България донякъде липсва тактика и дисциплина, особено в наказателното поле. Понякога трябва повече физика, за да успее отборът да вкара гол. Не мога да кажа, че сме имали или нямали някакви проблеми с тактиката. Но нашата задача е да претворяваме идеите на треньора на терена и да слушаме това, което той ни казва в тактически аспект. Като всеки футболист желая да представя националния отбор на моята страна. Това е чест за всеки играч. Мога да кажа, че това е една от моите цели, но всичко зависи от представянето в „Левски“. Не можеш сам да се предложиш на някого, за да те повика.

Скандалът с уредени мачове през 2013 година

Не мога много да говоря по тази тема. Опитвам се да се съсредоточа изцяло върху футбола, кариерата и представянето ми. По темата говори най-вече моят адвокат. Честно казано не знам кога ще приключи въпросният скандал. Не знам дали това е попречило да отида в „Спарта“ (Прага). Определено имаше шанс. Дойдох в „Левски“, за да успея и да играя редовно. В Русия не успявах да се появявам на терена толкова често.

Стартът на кариерата

Когато бях малък, трябваше да избирам кой спорт да тренирам. С майка ми трябваше да преценим кой точно да бъде. Тя ме заведе в местния отбор „Баник“ (Соколов), когато бях на 7 години и още от първата тренировка се влюбих в топката. Много ми харесваше самата игра и в последствие всяка тренировка ми беше все по-интересна. Така и не поисках да сменя спорта. Когато бях на 10 години, ме използваха като дефанзивен полузащитник, играех в халфовата линия, но в последствие бързо пораснах и ме върнаха в защитата. Оттогава останах там. Най-силното ми качество са острата и твърда игра, която си мисля, че имам. Винаги съм се опитвал да бъда от важните играчи в защита и да можем да предотвратяваме головете в нашата врата. Не съм толкова бавен футболист… Но пък един от стандартните трикове са, когато някой ритне топката покрай теб и тогава е много важно да се обърнеш бързо. Може би мога донякъде да подобря тази ловкост и скоростта си на действие.

Делио Роси

Тренираме много тактика по време на заниманията, учи ни как да се придвижваме групово, как да си препредаваме противниковите играчи, къде да заставаме, как да прихващаме определени съперници и как трябва да ни помагат халфовете. Наистина доста ни помага в това отношение. Мисля, че е реална целта на „Левски“ да спре хегемонията на „Лудогорец“. Наистина се опитваме да докажем, че не сме по-лош отбор. В последния ни мач срещу тях играхме 40 минути с човек по-малко, когато изгониха вратаря ни. Тогава нито те успяха да ни отбележат гол, нито ние го сторихме. Беше заслужено равенство. Представихме се на ниво, равностойно на тяхното. Моята голяма цел е да стана шампион - да спечелим първенството, може и купата, разбира се. Вече казах, че бих искал да стигна и до националния отбор. Ако успея да показвам най-доброто от себе си, ще се радвам и на един хубав трансфер в чужбина.

Примерите

Определено това е Джон Тери. Истинска футболна икона! Супер играч с много твърдост в единоборствата. Раздаваше се във всеки мач за „Челси“. От нападателите със сигурност това е Кристиано Роналдо. Той е световна класа, което се потвърждава и от спечелените няколко приза „Златна топка“. За мен той е най-добрият футболист в света! За мен Англия е номер 1 като първенство. Разбира се, шампионатите в Испания и Германия също са от висока класа, но Висшата лига си остава номер 1 за мен. Стилът там е толкова бърз, че наистина трябва да си максимално подготвен във всеки един момент. Като треньор най-много ми допада Пеп Гуардиола. Видяхме как промени тактически „Манчестър Сити“ и успява да държи много добре съблекалнята. Вкарва сериозна дисциплина там.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ