Бабинден бе отбелязан на площада в Несебър

Антон Недялков: Бях пред край на кариерата

Дейвид Джеймс ексклузивно пред „Труд“: Берба е елегантен и нестандартен

Пиян шофьор на руски тир ударил полицай с щанга по главата След като си купил още алкохол за из път, криволичил и се удрял в мантинелите

ВМРО: Гърци, не сте съвсем прави за Македония!

БСП внася сигнали в прокуратурата срещу кметове от ГЕРБ и Цветан Цветанов Управляващите отрекоха с документ, че всички препоръки на ДАНС за митниците са били изпълнени

Подслониха във фургон бездомник след опит да се самоубие Митко Каковски вече има покрив след 15 години под открито небе

Башар Асад заяви, че операцията на Турция в град Африн е подкрепа за екстремистки групировки

Проектират космически Ноев ковчег и летище за ракети Варненски ученици и студенти представят идеи в два конкурса на НАСА

Катастрофа с ТИР блокира движението по пътя между Враца и Оряхово

Карнавално шествие за Бабинден в Брестник

Втори протест срещу поскъпването на водата Добричлии правят интерактивна карта на дупките от ВиК-аварии

Арх. Здравко Здравков: Законът за София ще даде ясни регламенти по отношение на застрояването Най-високите сгради ще са в източния и западния край на града, каза главният архитект на София

БНТ не е на ръководството, нито на водещите. Още по-малко на една партия

Повишен интерес към достъпа до информация отчита Община Търговище

Дадоха на съд бивш кмет за документно престъпление

Снимка: Архив

Районната прокуратура в Горна Оряховица на 8 март е внесла в съда обвинителен акт срещу бившия кмет на горнооряховското село Драганово Петър Суванджиев за документно престъпление.

Ексуправникът с три мандата ще отговаря пред Темида, че като длъжностно лице, в кръга на службата си съставил неистински официален документ. Той е уличен в оформяне на нотариално удостоверяване на подпис в пълномощно, на което бил предаден вид, че е съставено от Радка Бурнева. В документа Суванджиев удостоверил, че подписът в графата упълномощител е поставен лично от нея, което се оказало невярно обстоятелство.

Деянието било извършено по време на втория мандат на Суванджиев през август 2006 г. Радка Бурнева и Маргарита Якимова са сестри, а майка им Лилка Колева , която е покойница към момента на образуването и провеждането на досъдебното производство, живеела в Драганово. По това време Бурнева и Якимова живеели в Испания, като се прибирали в България от време на време и през август 2006 г. не били в България.

Колева и дъщерите и́ били наследници на ниви в землището на Драганово. По същото време, предприятието „Захарни заводи“ АД в Горна Оряховица предприело кампания по набиране на земеделски земи за обработване, като предоставяло по-висока наемна цена от останалите стопански субекти в района, занимаващи се с тази дейност. Свидетелят Илия Тихов бил упълномощен да набира земи в района на Драганово.

„Лилка Колева пожелала да сключи договор за наем на недвижимия имот, който бил съсобствен между нея и дъщерите и́. За целта, неустановено в хода на разследването лице съставило две неистински пълномощни. На едното бил предаден вид, че е съставено от Радка Бурнева и в него било записано, че същата упълномощава майка си с права по отношение на притежаваните от нея земеделски земи. Другото пълномощно било с идентичен текст, като на същото бил предаден вид, че е съставено от свидетелката Якимова”, пише в обвинителния акт срещу Петър Суванджиев.

В становището на прокуратурата се казва още, че на 23 август 2006 г. кметът, възползвайки се от правомощието си по чл. 83 от ЗННД, извършил нотариално удостоверяване на подписа, положен в пълномощното, което било от името на Радка Бурнева. Суванджиев удостоверил , че подписът в пълномощното е поставен именно от Бурнева, въпреки че същата не го била положила пред него, а и към датата на удостоверяването изобщо не била в България. По същият начин и при същите обстоятелства първенецът на Драганово извършил нотариално удостоверяване на подписа в пълномощното от името на Якимова.

„Техническата подготовка за удостоверяванията била извършена от Красимир Дикулаков – отчетник в кметството в Драганово. След извършените нотариални удостоверявания, бил сключен договор между „Захар инвест“ АД, гр. Горна Оряховица, представлявано от Румен Иванов и Лилка Колева, действаща лично и в качеството и́ на пълномощник на дъщерите и́.

До стопанската 2009/2010 г. имотът бил обработван от „Захар инвест“ АД, след което дружеството преотстъпило тази дейност на „Универсал-НВГ“-Долна Оряховица, като съответно били предадени всички документи за имота. Архивът съдържал сключения договор и пълномощните”, пише още в обвинителния акт.

През следващите години договорите за обработване на имота с новия арендатор били подписвани от Якимова, която получавала и дължимата рента по уговорка със сестра си. През април 2016 г. Радка Бурнева се прибрала в България и влязла в контакт с Виолета Георгиева – счетоводител в „Универсал-НВГ“.

Бурнева поискала да и́ бъде платена дължимата рента за всичките предходни стопански години, при което Георгиева и́ обяснила какви са били плащанията досега и и́ показала документите по повод обработването на имота, в това число и неистинското пълномощно. Бурнева установила, че пълномощното не е подписвано от нея, след което подала сигнал в РУ -Горна Оряховица и започнало разследване по случая. Пред разследващия полицай Бурнева заявила, че не е подписвала пълномощното и че по това време е била в чужбина.

В последствие било образувано досъдебно производство, като в хода на разследването били назначени графически експертизи, които установили фактът, че неверните нотариалните удостоверявания били извършени от Суванджиев. Оказало се още, че пълномощните не били съставени от Радка Бурнева и Маргарита Якимова и те са неистински.

При разпитите като обвиняем, Петър Суванджиев е дал обяснения по казуса, но не се е признал за виновен.

Предстои делото да бъде насрочено за разглеждане от Районния съд в железничарския град.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.