Дадоха на съд шеф, допуснал смъртта на работник при злополука

Снимка: Архив

Окръжната прокуратура в Ловеч внесе в съда обвинителен  акт срещу технически ръководител, нарушил нормите за безопасност на труда и причинил смърт на работник при злополука. Трагедията станала при токов удар. Това съобщиха от Апелативната прокуратура във Велико Търново.

Обвинението срещу Румен В. /47/ е за това, че на 18 септември 2012 г., в местността Бяла долчина, в района на село Черни вит, Ловешка област, като технически ръководител във фирма "Биил инженеринг" ЕООД, при извършване на строителни и монтажни работи е допуснал трудова злополука.

Причина за инцидента е немарливо изпълнение на трудовите задължения при асфалтиране на път София-Черни вит, при наличието на електропровод. В нарушение на Наредбата за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд, обвиняемият не предприел  нужните мерки. Преди началото на ремонтните дейности на строителната площадка съществуващите въздушни електропроводи следвало да бъдат изместени на безопасно разстояние,  изключени или да бъдат поставени ограждения или знаци, за да се осигури безопасно разстояние до електропроводите. Следвало е да има предупредителни устройства и висящи защити ако под тях ще преминават превозни средства.

"Румен В. е допуснал товарен автомобил "ДАФ" и асфалтополагаща машина да работят в близост до електропровода, при което причинил смъртта на Иван В. на 66 г", пише в обвинителния акт.

Загиналият работник се намирал до втората машина, като с дясната  ръка се бил допрял до корпуса, а с лявата ръка държал лопатата. По това време, водач на товарен автомобил "ДАФ", извършвал движение на заден ход към асфалтополагащата машина и едновременно с това повдигане на коша на самосвала, за да бъде изсипана асфалтовата смес в машината. Кошът на самосвала навлязъл в опасната зона на фазовият проводник на далекопровода, при което протекла електрическа дъга.

"Токът преминал от  въздушния електропровод през самосвала, асфалтополагаща машина и пострадалият работник до земна повърхност. В резултата на това настъпила смъртта на Иван В.", се обяснява още в обвинителния акт.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право