Дадоха на съд погрешка 93-годишна жена за отглеждане на канабис

Снимка: Архив

Районният съд във Велико Търново за първи път е отказал на прокуратурата да одобри предложено споразумение за заловен при отглеждане на канабис подсъдим. Така при всичките сключени 259 спогодби за миналата година този случай става единствен.Така Темида спаси 93-годишна баба от съд поради липса на доказателства за нейната вина. При този куриозен случай съдът реално се опълчи на държавното обвинение, което според статистиката не е обичайна практика.

По време на съдебното заседание , при което трябвало да се одобри сключеното споразумение между Донка Сидерова от великотърновското село Иванча с прокуратурата,съдът изяснил,че старицата всъщност прикрива внука си и иска да поеме неговата вина.

При изясняването на случая се оказало, че прокуратурата приела без доказателства признанието на старицата, а всъщност лицето, което отглеждало растенията, бил нейният внук Деян, който живеел в нейната къща. Количеството на канабиса пък е дребно и става въпрос за няколко стръка.

Най-невероятно се оказало самопризнанието на възрастната жена, което окончателно помогнало съдът да откаже спогодбата. Съвсем чистосърдечно 93-годишната вдовица признала, че всъщност е събирала сухи съчки по нивите и си варила чай против рак, както е правила едно време и знае древната рецепта от своята баба.

"Събирах някакви съчки, дето навремето им викахме коноп и плетяхме въжета и си правехме чай против лошата болест. Този коноп го има навсякъде, по нивя и пътища. И аз си събрах и си сварих. На 93 години съм и явно съм виновна за тези сухи треви, пък като ще ме съдите,съдете ме“, казала пред магистратите баба Донка.

Тези самопризнания на женицата решили окончателно хода на процеса. Според съда Донка Сидерова целяла да прикрие внука си опитала да поеме неговата вина и дори била готова да я осъдят. След отказа на Темида да постанови наказание на старицата, прокуратурата още не е направила други постъпки за даване на съд на внука и делото се води прекратено.

Според местни жители на Иванча баба Донка се е напатила много в този живот и дори не е разбрала, че я грози осъждане на тези години, като си признае вина за нещо, което не е сторила.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право