Дадоха Николай Ненчев на прокурор и за имоти

Депутатът Георги Кадиев и сдружение от Черноморец оспорват търг и актуване на атрактивни терени

 

Депутатът Георги Кадиев и сдружение на собствениците на земи в Черноморец внесоха сигнали до главния прокурор срещу намерения на военния министър да разпродаде атрактивни терени на министерството. В сигнала си Кадиев твърди, че в обявения за 29 декември търг за продажба на 11,5 дка със застроени 5 сгради в столичния квартал „Младост 3” с начална цена 791 470 лв. има сериозни нарушения. Посочено е, че процедурата не е съобразена с изискванията на закона за държавна собственост. От обясненията на военното министерство стана ясно, че началната тръжна цена е по дънъчна оценка, а в закона за държавната собственост е записано, че продажбата на частна държавна собственост се извършва по оценки на имотите, извършени от независим оценител, не по-ниски от данъчните оценки. В случая за база е взета най-ниската цена.

Собствениците на земи в Черноморец обвиняват министър Ненчев в „злоупотреби с документи с цел кражба на имоти”. В сигнала подробно е описано, че спорните имоти се намират на първа линия до морето в местността Червенка. Хората от Черноморец твърдят, че в имотите, които Министерството на отбраната се готви да продаде, има техни земи, които са незаконно национализирани. Към сигналите си те са приложили и становище на областната земеделска служба в тяхна полза. Депутатът от БСП Атанас Зафиров заяви, че застава зад хората и ще им помогне да защитят правата си. Той обясни, че за спорните земи се водят дела, които не са приключили.

Междувременно стана ясно, че в сряда следобед Ненчев постъпил по спешност във ВМА заради високо кръвно. До края на седмицата той е в болнични.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право