Турция удължи извънредното положение в страната с още 3 месеца

Ограничено е движението за всички превозни средства през Троянския проход

Тир се обърна на пътя Монтана-Видин

С лихвоточки да се плащат данъци Жилищно-спестовните влогове ще може да се наследяват

Двоен самоубийствен атентат в Нигерия взе най-малко 12 жертви

Президентът награди разузнавачи посмъртно Депутатът Таско Ерменков с отличие от министъра на отбраната

Пълна каша с Истанбулската конвенция Няма нужда от нов превод, документът се ратифицира на езика, на който е договорен

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 18 януари 2018

Искрен Веселинов: Ние от ВМРО сме категорични, че няма да подкрепим Истанбулската Конвенция, независимо колко превода и бъдат направени

Болниците искат парите си от НЗОК по съдебен път Въпреки решението на съда, здравната каса отказва да плати надлимитната дейност

Училища и градини с по-ниски сметки за парно Потребили сме по-малко топлоенергия през декември

Без субсидии за хора с увреждания, ако имат фирма Отпускат до 20 хиляди лева на кандидат за започване на собствен бизнес

Населението на Велико Търново се увеличава За кратко време жителите на старата столица са се увеличили с 1000 души

Прокуратурата образува досъдебно производство по случая с дъщерите в Свищов Анкета е показала, че са лица в риск, а нямат личен лекар

Слаба охрана улеснила атентата на летището в Сарафово Никой не е забелязал терориста, поставил бомбата в автобуса с израелски туристи

Даеш закъса за пари

Територията на „Ислямска държава” (ИД или Даеш) се сви наполовина и мечтите й за халифат се изпаряват. Екстремистките бойци губят достъп до източниците на приходи, върху които градяха властта си. Това ги принуди да си служат с изнудване, отвличания и дарения от чужденци, както правеха техните предшественици от войнствената групировка „Ал Кайда”.

„Ислямска държава” имаше небивалата способност да се възползва от природните ресурси на своята територия в Ирак и Сирия и бързо да въведе система за данъчно облагане и администрация, която й позволяваше да управлява територия с размерите на Швейцария.

Но със започването на битката за отвоюване на Мосул – най-голямата й крепост в Ирак, „Ислямска държава” губи достъп до източници на приходи като петрол и газ, както и до пари в брой, които през 2014 г. бяха над 1 млрд. долара, каза Даниъл Глейзър, заместник-министър на финансите по въпросите на финансирането на тероризма.

Тъй като тези ресурси се топят, „Ислямска държава” вероятно ще се върне към „традиционните методи, които използваше „Ал Кайда” – дарители с дълбоки джобове, благотворителност, неправителствени организации или престъпна дейност”, каза Глейзър на дискусия във Вашингтонския институт за близкоизточна политика.

Освен приходите от продажбата на петрол и газ „Ислямска държава” изкарваше по около 30 млн. долара месечно в Ирак от изнудване и данъчно облагане през 2015 г. Хишам ал Хашими, експерт по „Ислямска държава”, който е съветник на иракското правителство, казва, че групировката облага с подоходен данък от 4 процента заплатите под 600 долара месечно и 5 процента върху заплатите от 600 и 1000 долара.

Банковите обири са третият по големина източник на приходи за „Ислямска държава”, главно в Мосул, където имаше над 500 млн. долара в сейфове в държавни банки, когато групировката превзе града през юни 2014 г. Това обаче бе еднократна плячка и те бързо пръснаха тези пари, отбеляза Глейзър.

Иракското правителство миналата година престана да изплаща заплати на хората, живеещи в райони под контрола на ИД, за да ореже приходите й от данъци. Глейзър каза, че това е нанесло сериозен удар на групировката, тъй като заплатите, изплащани от иракското правителство в територии под контрола на ИД, възлизаха на около 2 млрд. долара годишно.

Има обаче сведения, че ИД заставя някои служители да напускат териториите под неин контрол, като запазват имотите си в тези райони, но получават заплатите си другаде. Като се върнат у дома, заплатите им се облагат с данъци със задна дата.

ИД се превръща от управляваща сила във войнстваща групировка, принудена да бяга.

„В традиционния модел за финансиране на тероризма няма организация, чиято задача е да управлява, стопанисва и администрира територия”, казва Яя Фанусие, директор по анализите във фондацията „Център за санкциите и незаконното финансиране” и бивш анализатор в ЦРУ по въпросите на борбата с тероризма.
Отвъд престъпната дейност Фанусие казва, че ИД вероятно ще търси пари от всякакви източници, докато територията й намалява – благотворителни организации, групи с идеална цел, симпатизиращи богати дарители или системата хавала – алтернативна система, използвана в редица страни по света, при която се правят вътрешни или международни трансфери на пари, без да минават през официалните финансови институции.

„Добре е, че ИД губи територия, но да се извърши нападение в Европа или САЩ, или в друга част на света, не струва кой знае колко”, продължава той. „Те са подложени на натиск в Сирия и Ирак, но това не означава, че не са опасна сила, ако пренасочат ресурсите си от управлението на територията към нападения в чужбина”, добавя той.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Ми евроатлантиците спряха парите за половината, руснаците им набомбиха цистерните… Нормално е. Сега да избият и дугата половина…

    1. Не мъ обръщай внимание. На него му се плаща за да пише глупости само и само да подкопава доверието ни към ЕС. Руснаците видяхме колко „набомбиха“ конвоите на ООН. И видяхме терористите с какво се въоръжават (а именно АК 47 руско производство). Между другото този comment от втората смяна е по-умния глупак защото поне може да започва изречението с главна буква докато талибанът от първата смяна и това не можеше.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.