На 20 март 2018 да почерпят

Предложиха брак на Златка Райкова

Безпилотен автомобил на „Юбер” блъсна пешеходец в Аризона и го уби

Пада възрастта на учениците, посягащи към наркотици 80% от зависимите посягат към синтетика

Гледаме телевизия на таблета и при пътуване в ЕС Ходим на почивка с онлайн абонамента си

Безработен приюти 8 щъркела

Селена Гомез с първи снимки след трансплантацията й на бъбрек

Война на дупките обяви Бойко Борисов (обзор) Министър-председателят обеща да изкара 200 000 чиновници по пътищата

Може да ви преместят на друго работно място, ако имате ТЕЛК

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 20 март 2018

Назначават 1300 войници до края на 2018 година Заделени са 30 млн. лв. за заплати

Автобус премаза крака на жена, тя загина

Стрелба и бой с брадви в Рупци 17-годишен нападател пронизан от стоп патрон в крака

Сирийското външно министерство разкритикува турското превземане на Африн

Българи купуват ниви до морето в Гърция и слагат каравана

ДАЗД: Агресивното дете от 19-то СУ „Елин Пелин“ е свръхинтелигентно

Индивидуалната оценка на 9-годишното дете от 19-то СУ „Елин Пелин“ в София, което е проявило агресия, показва, че то е свръхинтелигентно. Това казва председателят на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) Офелия Кънева в интервю за агенция БГНЕС.

Казусът с ученика възникна в края на януари, когато родители отказаха да пускат децата си ни училище заради редовни прояви на агресия от негова страна. Когато и учители заплашиха с протест МОН се намеси и реши да премести детето в друго школо с ресурсни учители, със съгласието на майката.

“Много е важно в такива случаи да имаме ясно очертан индивидуален подход към всяко дете. В конкретния случай това беше едно от обстоятелствата, които забавиха развоя на събитията, защото индивидуалната оценка не беше готова”, обясни Офелия Кънева.

“Тя вече е факт и показва по категоричен начин, че детето има определено по-висока степен на интелигентност, над средната за страната за неговата възраст и той има много по-високи очаквания от образователния процес, в който е въвлечен и съответно неангажирането му по адекватен начин предизвиква усещане на изолираност, което у всяко дете буди реакция на агресия в тази възраст”, каза шефът на ДАЗД.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (10)

 1. Чудесно е, че ДАЗД е оценила интелигентността на детето с проблеми. Тук казусът е дали да пазим правата на единицата срещу цената да пазим правата и здравето на останалите деца ?
  Ето тук институциите издишат. Интелигентното дете като не му понася в час – да стане частен ученик и да ходи само да си взима изпитите. Даже да взима 2-3 години наведнъж. Така ще стане студент на 12-15 години. И гражданите ще си отдъхнат. Проблемът е какво правим ако и в университета не му понесе ?

  1. Напълно споделям вашето мнение – в края на краищата макар и много интелигентно , това дете пречи както се оказва на цяло училище – може би с няколко стотици деца . Все още важи природният закон – мнозинството има предимство при решаване на проблемите на цялата общност , а и човешката цивилизация се основава на общност , не на индивидуалност . Сам човешки индивид , колкото и да е интелигентен просто ще загине – рано или късно , по-вероятно рано .

  2. точно казано по въпроса СНОБКА….три месеца изминаха от както сезирахме институциите и едва на 27.01.2017г. получихме хронология за събитията….разбира се пред свършен факт! Смешно, на фона на заплахите, които отправяха към нас…Но както и да е – както казахте, какво тук е поставено за равносметка – едно крайно агресивно и жестоко дете, пък даже да било интелигентно само на 9 години въздействайки върху психиката на 25 съученици, хайде да спрем с възхвалите и да погледнем фактите … който се съмнява да погледне записите от камерите и тогава да оценява…от ДАЗД не и секунда видяли записите, как тогава излизат със становище. Крайна некомпетентност, нисък или никакъв професионализъм и на края детето било свръх интелигентно….Офелия там където се подписва трябва да чете преди да поставя подписа си, въобще знае ли какво подписва, ако не,…. не и там мястото….как е възможно хора с такива възлови позиции да не знаят в детайли естеството на проблема….оставете, но даже ни заплашваше с глоби…пълно безхаберие….

 2. демек, с проявената асоциалност покрива изискванията за дете на демокрацията ….

 3. Така казваха и за борчетата от разните групировки през 1989-96г.Че били свръхинтелигентни.Повечето от тях отдавна изфирясаха в чужбината. Не искали да посещават университет.

 4. Това, че детето е с висок интелект е добре!!! НО!!! Защо има тежки проблеми с възпитанието??? Къде са родителите, къде са спали досега учителите??? Защото високият интелект може да се използува и за пъклени дела, нали????

 5. Все учителски мнения.Сега ДАЗД са виновни!Защо,господа учители,никой от Вас не поеме поне малко отговорност?Просто не Ви се работи с по- различни деца,а и Ви липсва потенциал за това.
  С този начин на мислене и действие,децата ще бягат от училище,ще нарушават дисциплината,ще неглежират учебният процес!
  Не съм от родителите,които не възпитават децата си в спазване на правила и норми.А, и всички добре знаем,че децата в училище се държат по различен начин,отколкото в къщи и на други обществени места.Защо ли?

 6. И доктор Лектър е с 3 кила мозък ама закусва с човешки бъбреци. Тая от ДАЗД не е в час.

 7. Протоколите от съдебното дело в 20 училище изобщо не коментират Димитър като по-интелигентен от другите деца и изобщо не е свръхинтелигентен. Едно дете със симптоматика като болно от Разстройство в поведението. Имаме доказателства за нанасяне системно на телесни повреди и опити за убийство на околните и посегателства върху вещите им. Нямаме доказателства да е печелил олимпиади и други интелектуални състезания.
  Офелия Кънева, Димитър кога стана свръхинтелигентен? Може би през лятната ваканция? И защо хич го няма по математика?
  Обиждате съучениците му, а те имат също изследвания за интелекта им и не са по-слаби от на Димитър мозъка. Мисля, че заради тези Ваши твърдения трябва да си подадете оставката. Димитър изобщо не е свръхинтелигентен. Няма доказателства за това. Съучениците му също имат документи от психолози, бяха Ви изпратени с останалата документация.
  И понеже нямате опит в работата с деца и сте отскоро в ДАЗД, поне се запознайте със съвременните (след 1990г) тестове за интелигентност, изследват се вече и двете полукълба на мозъка и връзките между тях, а не само части от логическото мислене. Наизустил Димитър някои отговори.
  Причината да обърнете внимание на 19 училище е намесата на медиите и смяната на властта. Не е защото сте мислили четири месеца за свръхинтелигентния ученик Димитър, на практика болен от Разстройство в поведението.
  Подайте си оставката като директорката Арнаудова и да видим дали и за Вас ще има подписка да се върнете на работа.
  Кога ще отговорите на сигнала за агресия във Варна? И там ли агресивния епилептик в първи клас е свръхинтелигентен? Чакаме Ви.

  1. Татков, ти си злобен, а това също е разстройство на поведението. И след като си написал името на детето и искаш оставки защо не си написал истинското ти име? Детето 100% е по – интелигентно и се откроява от посредствената еднаква маса, която видях в репортажа.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.