ДАИ започва разпити на пътници

Депутатите затягат контрола над автомобилните превози

Промените не били срещу споделеното пътуване между приятели

Депутатите решиха да вдигнат глобите за нерегламентиран превоз на пътници и дадоха повече правомощия на ДАИ. Те приеха на първо четене изменения в Закона за автомобилните превози, с който трябва да се затегне контролът на държавата над пътуванията в страната. С текстовете, внесени от Министерския съвет, се дават изрични правомощия на служителите на Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” да изискват сведения от пътниците в превозните средства.

“Това е необходимо за установяване на вида на превозите - дали са срещу заплащане или не, което има значение при установяване на нарушенията, извършвани от лица, които превозват пътници на цената на билета, а твърдят, че не получават пари за това”, пише в мотивите на правителството. Увеличават се глобите за шофьори, които превозват пътници за собствена сметка без лиценз. За първо нарушение те стават 2000 лв., а за второ - 4000 лв.

Шефът на транспортната комисия Настимир Ананиев обяви, че санкциите не са насочени към споделеното пътуване между приятели, а са срещу нелоялната конкуренция и незаконната търговска дейност. Той обясни, че когато приятели решат да отидат до морето и да си разделят парите за бензин, глоби нямало да има.

Депутатите приеха още общините сами да решават колко да е глобата за нередовен пътник в населеното място.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес