Нинова: Кърджали е България. Изказването на Ердоган за Кърджали е поредната провокация към суверенитета и националната цялост на България Настояваме да се постави въпросът за обезщетението на тракийските бежанци

Великобритания и ЕС постигнаха съгласие за преходния период след брекзит

Борисов свика министрите заради състоянието на пътищата и битовата престъпност "Двеста хиляди души администрация имаме! Ако трябва – всички ги изкарвате навън", каза премиерът

Министър Вълчев: Намаляването на административната тежест е важна задача пред МОН

Може и министри да станат обвиняеми след проверките на болници

Тероризмът и кибератаките не познават граници, заяви Мария Габриел

Полша може да изгони руски дипломати в знак на солидарност с Великобритания по случая Скрипал

81 училища във Великотърновско работят по проект „Твоят час” Нетрадиционните форми са йога и хвърчаща класна стая

Четирима души пострадаха при сблъсък на два влака в Кентъки

Мъж, опитал да убие брат си, застава пред Темида

Жена е била убита в Перник, задържана е дъщеря й

Причината за катастрофата в Египет е несъобразена скорост (СНИМКИ)

Украйна поиска ЕС да наложи санкции на Герхард Шрьодер

20 българи са пострадали при катастрофа на туристически автобус в Египет

Стопанска постройка и фураж изгоряха след запалване на сухи треви

Дамска мода на 1900 години показват в Сливен

Дамски кожени обувки на 1900 години са изложени в Регионалния исторически музей в Сливен. Уникалните находки заедно с други ценни артефакти са открити при проучванията на тракийски могили в Сливенския край от археолога Диана Димитрова и екипа й. Те са пристигнали в Сливен след продължила с години реставрация – съобщи директорът на музея Николай Сираков.Обувките са били в красиво дървено сандъче – част от вещите от тракийско погребение от първата половина на ІІ век след Христа, разкрито в Попова могила край сливенското с.Трапоклово през 2009 г.

„Спомням си, че тогава Диана Димитрова се обади на реставраторите и те веднага ги вдигнаха, защото в подобни случаи има опасност от въздействието на въздуха да започнат разрушителни процеси”, каза Сираков, който също е археолог и бе зам.-ръководител на проучванията. Обувките са затворени, от кожа, има и текстил, обшити са с бронзова тел. Размерът им е малък, близък до съвременния 34 номер и се предполага, че са били носени от момиче. Доц.Георги Мавров е успял да реставрира това, което е останало от тях.Възстановяването им е продължило 7 години, участвали са и други реставратори.

„Това е истинско чудо! Запазени са тъканите, успял е да съхрани дори цветовете от украсата – зелен, червен и нещо, близко до оранжевото”, заяви от своя страна археоложката Диана Димитрова. От дървеното сандъче, в което са били обувките, е останал само отпечатък с изящна украса от кост. Костта все още не е изследвана, но се предполага, че е слонова.

Художник-реставраторът от историческия музей в Казанлък Петър Петров е работил върху него и то може да бъде реконструирано – съобщи още Диана Димитрова. Освен обувките, във фонда са постъпили керамични малки съдове за благовонни масла, бронзов леген и бронзова хидрия. Хидрията е съд за вода, датировката й е от V век преди Христа, със сфинксова украса по дръжките. Реставрирана е от Искрен Шопов. Тези съдове са от други три могили край Сливен.

Музеят в Сливен е единственият регионален музей в страната, който притежава оригиналите на подобни находки. Археологическите проучвания на експедиция ТЕМП в общината започнаха през 2007 г. при управлението на кмета Йордан Лечков и продължиха до 2013г. Бяха изследвани над 20 могили. Разкопките започнаха под ръководството на проф.Георги Китов. След внезапната му кончина те продължиха под ръководството на дългогодишната му сътрудничка Диана Димитрова.

Всички безценни находки, сред които втората златна маска на тракийски владетел, златен нагръдник, сребърни ритони и други вещи, постъпиха в местния музей. Най-новите придобивки – дамските обувки, хидрията, легена и глинените съдчета са подредени зад блиндирани стъкла в изложбена зала в музея. “Това е коледният подарък на музея за сливенци и гостите на града” – каза неговият директор.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.