ДАМТН: Асансьорът на метростанция „Младост 1“ е заседнал заради токов удар

Асансьорът на метростанция „Младост 1“, за който бе получен сигнал, че е заседнал докато е превозвал семейство с бебе, е с изрядна документация. Съоръжението е изправно и към днешна дата функционира нормално. Това показа проверката на инспекторите от Държавната инспекция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), съобщиха от институцията.

Извънредното спиране е било вследствие на токов удар като устройството за двустранна връзка е сработило и своевременно е била уведомена поддържащата фирма. Те са откликнали веднага на сигнала, но до пристигането им на мястото, пътниците в асансьора са били излезли сами.

При днешната проверка на място инспекторите на ДАМТН са симулирали различни ситуации, които са показали, че всички предпазни механизми на асансьора сработват. Има и естествена вентилация в кабината на асансьора, така че да има достатъчно кислород и при липса на електричество. Съоръжението е преминало технически преглед през септември м.г., а всеки месец поддържащата фирма е извършвала функционални проверки, каквито са изискванията на нормативната уредба. Налице е дневник, в който са описани всички ремонти и спирания на асансьора.

Допълнително и собственикът – „Метрополитен“ ЕАД води подобен отчет, от който се вижда, че съоръжението функционира нормално. Воденето на подобна документация от собственика не е задължително, но е възприето като добра практика от софийското метро и се прави за всичките им съоръжения.

Инспекторите на агенцията извършват планови проверки и реагират на всички получени сигнали. От началото на годината ДАМТН е проверила 4530 асансьора, като принудително са били спрени 225 от тях.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.