Двама сноубордисти са били спасени от екипи на ПСС през изминалото денонощие Единият се е бил изгубил на Витоша, а другият - край Боровец

Един загинал и двама пострадали при катастрофа в Нова Загора

1901 контрабандни парфюма задържаха на „Лесово“

Дрогиран шофьор оказал съпротива при полицейска проверка Водачът опитал да скрие амфетамин, като го лапнал

Задържаха 4000 литра нелегален алкохол в Митница Пловдив

Огнеборци спасиха от изпепеляване сгради над 5000 кв. м площ в центъра на Търново Пожарът лумна в бивш военен корпус

Президентът Радев в отчета си: Започнах нормализирането на отношенията с Русия (ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО ТУК)

Учени твърдят, че Австралия и Северна Америка някога са били свързани в суперконтинента Нуна

Над 60 000 души са евакуирани заради изригване на вулкана Майон във Филипините

11 души са ранени при атака срещу офис на хуманитарна организация „Спасете децата“ в Афганистан

Елена Йончева: Големият проблем на корупцията е, че тя тръгва от горе

Цвета Караянчева: Дебатът по вота на недоверие беше безинтересен, а мотивите несериозни

Внасят сигнал в прокуратурата срещу ръководителката на дома за деца с увреждания в Габрово заради насилие

Димитър Маргаритов: КЗП ще проверява зимните курорти поне месец и половина

Делян Добрев с нови обвинения: Елена Йончева е свързана с офшорни компании и кухи фирми

ДАМТН: Всички язовири с повишени рискови нива са проверени, издадени са почти 12 000 предписания за отстраняване на нередности

От началото на годината инспекторите на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) са проверили 3508 язовира, което е приблизително 70 % от общия брой в страната. Проверени са основни язовири и тези с повишени рискови стойности.

Допълнително са извършени 392 извънредни проверки по сигнали или в резултат на усложнена метеорологична обстановка. Издадени са 7 акта за неизпълнени предписания – 2 в София област (на общините Костинброд и Сливница), 1 за област Видин (община Брегово), а останалите са в област Враца (общините Враца и Хайредин – 2 броя).

До момента са издадени почти 12 000 предписания за язовири на територията на цялата страна – за отстраняване на констатирани нередности от различен характер, като по-голямата част от тях нямат пряко отношение към технологичната и конструктивна сигурност на язовирните стени и съоръженията към тях.

След като в началото на 2016 г. ДАМТН пое държавния контрол на язовирните стени и съоръженията към тях и в агенцията се сформира специализирана дирекция (Главна дирекция „Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях“), тази година ВАП възложи на ДАМТН организирането на проверката на язовирни стени и техните съоръжения преди дъждовния сезон. Проверката трябва да приключи до края на ноември тази година. Oт тази година Върховната административна прокуратура (ВАП) възлага на ДАМТН да участва в съвместните проверки на язовирите за установяване на състоянието им преди дъждовния сезон. Тези проверки се правят всяка година и се възлагат на различни държавни институции, имащи отношение към осъществяването на контролните дейности.

Ще се проверява дали са предприети необходимите мерки за изправно техническо състояние на язовирните стени и съоръженията към тях, степента на изпълнение на предписанията към собствениците на язовири, издадени от инспекторите на ДАМТН и от Областните комисии в началото на тази година, чийто срок изтича на 30 октомври. Приоритетно ще се проверяват язовирите, които са с по-висок риск за населението, като „Рогозен-1“ и „Бързина“, както и тези, изградени на реките с отток към границите ни с Гърция и Турция.

Към момента са издадени 2 предписания за трайно извеждане от експлоатация на язовири на територията на община Средец в област Бургас, както и такива за понижаване на водните нива до кота “мъртъв обем” на 35 язовира в цялата страна. Председателят на ДАМТН е изпратил указания към областните управители, във връзка с очакваните валежи в есенния сезон, да се предприемат незабавни действия за уведомяване на собствениците на язовири да понижат водния обем, съобщават от ДАМТН , цитирана от „Фокус“.

Припомняме, че от създаването на новата Главна дирекция „Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях“ към Държавната агенция за метрологичен и технически надзор през месец януари тази година, се осъществяват постоянни проверки за установяване на техническото състояние и безопасната експлоатация на язовирните стени и съоръженията към тях.
ДАМТН е контролен орган, който следи за безопасната експлоатация и техническата изправност на язовирните стени и съоръженията към тях, а собствениците на язовирите носят цялата отговорност за изправността на съоръженията, които са обект на контрол от страна на агенцията.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.