Десетки ранени след пожар в дискотека в Италия

Николай Нанков поставя начало на дискусия за новото райониране на страната

Йорданка Фандъкова: ЧЕЗ е стратегическо дружество, важно е да има гаранция за качествена услуга Столична община няма нищо общо със сделката, заяви столичният кмет

Две обвинения получи мъжът, който нападна сестра си и се барикадира в къща във Велинград

3000 снегорина са в готовност да чистят пътищата от снега

Бойко Борисов пред младежите в ГЕРБ: Опозицията казваше, че “асфалт не се яде” – хората сега сами искат да им строим магистрали (ВИДЕО)

БМВ откри нередности при софтуер за отработените газове

Задруга разработва критерии за качеството на храните В Сдружението на производителите членуват над 40 фирми

Олимпийските игри в ПьонгЧанг са посетени от над 1.3 милиона души

Деница Сачева: МОН има ясна стратегия за развитие на иновативните образователни методи

Мариано Рахой: Испания трябва да промени модела за финансиране на автонономните области

Доналд Тръмп: Въоръжаването на учителите зависи от властите на отделните щати

САЩ искат санкции върху 33 кораба и 27 компании заради нарушаване на ембаргото върху КНДР

Арестуваха четирима мексикански полицаи за отвличането на трима италианци

Руснаците без национален флаг и на закриването на Олимпиадата, реши МОК

ДАМТН: Към днешна дата няма безстопанствени язовири

Към днешна дата няма безстопанствени язовири, съобщиха от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

През изминалата година ДАМТН провери над 5 хил. язовира, а направените предписания са повече от 4000, уточниха от агенцията. Много от тях не са пряко свързани с безопасността на съоръженията, но е необходимо да се вземат мерки за нормалната им експлоатация (например липса на нормален достъп до язовира и съоръженията към него; наличие на храстовидна растителност на съоръженията; растителност във водната маса и др.). С подобряването на метрологичната обстановка ще продължат и масираните проверки на инспекторите на ДАМТН, за да се проследи как се изпълняват направените предписания.

Неизяснената собственост продължава да е сред констатираните проблеми. През миналата година са установени 176 язовира, за които има неизяснена собственост или се водят съдебни и други спорове за нея. Тези водоеми са сравнително малки. Най-големият от тях е язовир Черковна 2, който се намира в област Варна. Той е с работен обем от 50 хил. куб. м. За сравнение може да се съпостави с язовир Искър, който е с работен обем 680 млн. куб. метра и площ от 29 500 дка. С други думи, язовир Черковна 2 заема около 0,007% от обема на язовир Искър.

За всички язовири с неизяснена собственост са уведомени областните управители, които по закон имат задължение да осигурят безопасната им експлоатация в такива случаи. В този смисъл към днешна дата няма безстопанствени язовири.

Общините са сред основните собственици на язовири в България. Те стопанисват и управляват около 90% от всички язовири в сраната или общо 4198 водни басейна. Сравнително малко са водоемите, които са с държавна (328), частна (186) или с друга собственост и статут (457).

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.