Катастрофа на пътя между село Церово и Благоевград взе една жертва

Волен Сидеров: Нямаме претенции към поста енергиен министър

Антон Кутев: Тече процес по самосваляне на правителството

Радослав Янков: Не оправдах собствените си очаквания

“Ислямска държава” пое отговорност за самоубийствения атентат в Кабул

БЛС ще решава днес дали да бъде даден мандат за подписване на Националния рамков договор със НЗОК

Днес отбелязваме Тодоровден

Намалено водоподаване в Пловдив Причината е едновременна авария в половината от помпените станции

Цветан Цветанов в Брест: Цецо Луканов ще бъде кмет на всички жители на Брест

Гласуването в ООН на резолюцията за примирие в Сирия беше отложено за днес

Един човек загина, а шестима са ранени при самоубийствен атентат в Кабул

Тръмп: Действията на Русия и Иран в Сирия са срам

Kорнелия Нинова: Борисов да не се крие зад полите на Гинка и Теменужка Гинка да дойде в парламента и да обясни как стана собственик на ЧЕЗ, поиска лидерът на БСП

ЕС реже парите за земеделие и Кохезионната политика

Туск за Брекзит: Позицията на Великобритания е чиста илюзия

ДАМТН разпореди източването на 115 язовира

Снимка: язовир Бебреш, архив

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) е проверила всички потенциално опасни язовири в страната. По данните на МВР те са 804 и са собственост съответно на: НЕК ЕАД, предприятие “Язовири и каскади” – 31, ВиК дружествата към МРРБ – 11, дружествата към МЗХ – 173, поделение на МО – 1 язовир и 588 са общинска и друга собственост, съобщиха от агенцията.

Издадени са предписания за понижаване на нивото до кота „мъртъв обем“ на 115 язовира. Предписанията за подобряване на техническото състояния на язовирните стени, преливните съоръжения и основните изпускатели, свързани с безопасната техническа експлоатация са 5 736 броя. По отношение на необходимата документация има 7 983 предписания. Срокът на предписанията изтича в края на годината, след което ще бъдат направени повторни проверки и при неизпълнение ще бъдат налагани санкции, съгласно чл.201, ал.11 и 12 във връзка с чл. 200, ал.1, т. 38-41 от Закона за водите.

В хода на проверките инспекторите са проверили допълнително 964 язовира, които не са фигурирали в изходната база данни, предоставена на ДАМТН от различни институции (МОСВ, Областни и общински администрации, експлоатационни дружества, собственици и други).

Все още има и язовири с неизяснена собственост, като в тези случаи се прилага чл.138, б от Закона за водите. Все още не е възможна и идентификацията на голяма част от обектите с посочените в базата данни параметри. Има затруднения и при предоставяне на актовете за собственост от страна на собствениците, а за част от проверените язовири все още не е назначен оператор. Направените при проверките констатации са свързани и с отсъствие на технически персонал, като изключение са язовирите по Приложение 1 от Закона за водите.
Отчетът е изпратен и до Върховната административна прокуратура (ВАП).

ДАМТН апелира собствениците да възложат подробно техническо обследване за язовирните стени и съоръженията към тях, с цел надеждното установяване на техническото и експлоатационното им състояние.
Контролирането на язовирни стени и съоръженията към тях от страна на ДАМТН е непрекъснат целогодишен процес и е основен предмет на дейност на Главна Дирекция „Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях” (ГД НЯСС). Отчетът е изпратен и до Върховната административна прокуратура (ВАП).

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.