Цветан Цветанов: Правителството осигури допълнителни средства за проекти в общините

Министър Захариева: Македонските учени вече говорят за средновековна българска държава

Спортният министър с награда от организаторите на Световната купа по ски в Банско

Руски митрополит на посещение в Плевен по покана на Румен Петков

Сняг, вятър и преспи оставиха без ток селища в област Монтана

Отново масово алкохолно натравяне в Индия, загинаха 93-ма

Историческият музей в Търново организира безплатна пешеходна обиколка на 3 март

Спасиха двама българи, след като тир се обърна на гръцката АМ „Егнатия“ заради снежна виелица

Американецът Жо Дасен стана символ на Франция Певецът умира в Таити след изтощителна борба за попечителство на децата си

Калоян Паргов: Исканията на работещите в градския транспорт трябва да бъдат удовлетворени

Британски министри препоръчаха на премиера да постигне споразумение с ЕС или да отложи Брекзит

Инфлуенсъри бродят, мамо… Все още ли им вярвате?

Затруднено е движението на влаковете по направлението София – Мездра

Филмът на режисьора Иван Ничев „Можеш ли да убиваш“ тръгна от Търново Лентата бе представена на откриването на луксозния киноцентър в читалище "Искра" в старата столица

Пластичен хирург предлага яйца и доматено пюре вместо скалпел

Данаил Кирилов: БСП цели да дестабилизира изборния процес

СП цели да дестабилизира изборния процес, изказа мнение председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов от ГЕРБ по БНР. Днес левицата ще внесе в парламента проект за решение за откриване на процедура за нов състав на ЦИК. Кирилов увери, че предложението ще бъде обсъдено.

„Това е провокация към изборния процес. Това е предложение в последния момент. Цели се да се дестабилизира изборният процес. Очевидно се търсят партийни оправдания за евентуални загуби в предстоящите избори“, каза Кирилов.

Изтичането на мандата на състава на ЦИК съвпада със старта на изборната процедура по европейските избори. Ако се прецени така и то със съгласието на всички парламентарни групи, ще започнем такава процедура. Но нека се има предвид, че каквито и професионалисти да избираме, един новосформиран орган няма да има опита, няма да има готовността, няма да има и времето, за да подготви тези избори“.

Чрез тази провокация на БСП се цели и да се въведе участието на президента, което е неясно в кодекса „Мая Манолова“, подчерта още депутатът и добави:

„По закона „Манолова“ парламентът избира само председателя, зам.-председателя и секретаря на ЦИК. Всички други членове, още 20 души, се назначават с указ на президента“.

„Бяхме подложени на едно правно предизвикателство с необяснените процедурни правила през 2014 г. При всички положения сега се търси конфликт пред тяхното прилагане, а не добросъвестност“, смята Кирилов.

„Този ЦИК не е назначен по никакъв начин от нас. Той беше назначен по време на 42-рия парламент, когато управляващите бяха БСП. Защо те се отказват в този момент от собствения си ЦИК – за да саботират процеса“, добави той.

По думите му това няма да е първият случай, в който се удължава мандата на един орган. Мандатът на изборен орган продължава до момента, в който се извърши новия избор, а органът по избора е парламентът и е негово право да реши кога, обясни депутатът от ГЕРБ.

Кирилов отрече да имат разногласия около това кои хора да наследят представителите на партията в ЦИК. По думите му нямат никакво основание за укор към сегашните членовете на Комисията.

Данаил Кирилов бе категоричен, че не се отменя правото да се обжалва решение с касационна жалба: „Това е откровена лъжа. Няма и промяна на подсъдността. Има прецизиране по отношение на производството, така че да се преодолеят досегашни проблеми. … Не за пръв път административните съдилища разглеждат изборни дела. Това пък би помогнало да се съберат по-бързо доказателствата и съдът е по-близо до жалбоподателя в този случай“.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. БКП/БСП винаги е била терористична партия, но българинът търпи, има 500-годишен стаж + още 45 години, България ще просперира, когато всички русофили бъдат стоварени с ритници в Сибир.

  2. Не зная как Д.Кирилов е завършил висше образование и има ли или не психични проблеми, но факт е, че говори доста бавно, просто „цеди“ думите, което насочва към здравословни проблеми. ГЕРБ и конкретно Караянчева и Цв.Цветанов не обръщат внимание на това, а са му вързали кънките и са го пуснали по нанадолнището. И наш Данаил пък, доволен, че е острието на управляващите ежеседмично пише закони, допълва, променя без да си прави сметка, че за последните промени на НПК може да се наложи да отговаря наказателно със затвор. От ръководството на НС разтуриха консултативния съвет на проф. Герджиков и Кирилов стана най-големият правист на републиката…. Очевидно е нарцис като премиера и няма никакво желание да се поспре, да се огледа и ако се наложи да вземе серозни мерки за здравето си. Дори Цв.Цв. не си позволява такива волности, а Я.Нотев е вдигнал ръце от него.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.