Премиерът Бойко Борисов ще участва в заседанията на Европейския съвет

Такси се обърна по таван в центъра на Търново

Вижте какво реши Министерският съвет днес, 21 март 2018

Кметове викат пожарната за измръзнали щъркели в гнездата В Ковачевец носят риба на гостите, за да ги подкрепят

Най-малко 26 души загинаха при пореден самоубийствен атентат в Кабул

През зимния сезон БАБХ извърши 804 извънредни проверки в курортите

Пътната полиция следи участниците в незаконни гонки с мощен спортен автомобил

Глобиха глухоням за скандиране против правителството

Полицай от спецчастите загина в свирепа катастрофа край Котел

Делото “Хитрино” продължава с 24 часа видео Експертизата на "Булмаркет" не е входирана

Около 15 млн. лв. ще бъдат отпуснати за служителите на затворите, заяви Цецка Цачева

Водка и уиски в камион с кабели спипаха на Дунав мост 2 В Берковица пък полицаи и митничари прибраха 100 кила ракия

Необходима е приватизация на държавни университети Когато еволюцията се забави, единственият начин за развитие е революция

Осъдиха кмет за трафик на хора, свалиха го и от поста

Протест в Овча купел срещу неукрепен мост над река Владайска

Данаил Кирилов: Отпадането на блиц-контрола не противоречи на демокрацията

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ)

Шефът на временната комисия за правилника на Народното събрание Данаил Кирилов заяви, че в никакъв случай решението за отпадането на блиц-контрола в парламентарната зала не противоречи на демокрацията.

“Миналото народно събрание доведе този режим до една абсурдна форма, тъй като парламентарните групи бяха по 8. 8 по 2 кръга са 16 въпроса. Имаше забрана в правилниците на 42 и 43 Народно събрание да се задават конкретни въпроси, при това, това изискване беше двойно защитено. В миналия парламент огромна част от въпросите бяха недопустими, но премиерът обясняваше “нищо, че са неприемливи, аз съм дошъл да отговарям на народните представители. Следвайки стриктно правилника, когато контрола е инцидентен въпроса не може да е конкретен, може да е само по общата политика”, обясни Кирилов по БНТ. “Виждате безсмислието на този подход. Правилника има установена процедура – изслушването”, добави той.

Блиц-контролът ще остане, но за министрите в комисиите.

‘Този изкуствен институт, който колегата Мая Манолова измисли преди 2 или 3 години, за да спасява авторитета на премиера Орешарски тогава. Подчертавам, няма да го има това атрактивно, показно, рекламно изпълнение в сряда, което е за пленарна зала. Но блиц-контролът си остава за министрите и за комисиите, тоест всяка първа сряда или четвъртък, всяка комисия, която има ресор, министърът ще бъде изслушван в рамките на час и половина поне и ще отговаря на въпросите, които му се задават от членовете на комисията”, каза Данаил Кирилов.

За премиера остават института на изслушването, както и другите 2 класически форми – актуални въпроси към премиера и парламентарното питане към министър-председателя. Според Кирилов, това не посяга по никакъв начин на демокрацията.

“В никакъв случай не сме посегнали на демокрацията. Това е възможност да се гарантира пленарното време в сряда, така и да се даде възможност на министрите да работят нормално. Петъкът е за парламентарен контрол”, подчерта той.

Данаил Кирилов определи предложението за замразяване на заплатите да депутатите като изключително неприемливо:

“Беше изключително популистично предложение. Нямаше кой знае какъв дебат. Колегата Горанов прекрасно обясни икономическата и финансовата логика по отношение формирането на възнаграждения. Аз ще си позволя да кажа две мои съображения да не се замразяват по мнимия способ, който колегите предложиха. Те предлагат да замразим към декември месец миналата година. Един от техните оратори дори си призна от трибуната защо от декември месец, а не от април. Ами защото за тези три месеца, когато беше служеният кабинет, знаете ли с колко се е увеличила средното брутно възнаграждение в обществения сектор? Минимум с 15%. Значи когато има служебно правителство, възнагражденията в публичния сектор се увеличават. Когато ние управляваме бюджета и финансите, следваме финансова дисциплина, за това опозицията казва да замразим, но да замразим от базата, която е на ГЕРБ от месец декември. За момента остава моделът такъв, какъвто е бил.”

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Ама вие от ГЕРБ за демократи ли се смятате?! Леле ама си проозд… Та вашата партия се формира от бивши шефове на Народната милиция от окръжен мащаб: н-ци на ОДМВР от Благоевград, Хасково, Бургас, Пловдив, висши чиновници от МВР-София. Спомнете си когато се създаде БАСТА от хора от ГЕРБ начело с Емил Димитров -Ротманса и Миро Найденов – Миро Мършата, тогава голяма част от тези бивши окръжни началници на МВР се прехвърлиха там . Така че в БСП влезоха бившите кадри на БКП от градски и окръжен мащаб, а в ГЕРБ тези с червените книжки, пагоните, фуражките и пищовите. Та и Б.Б. и Цецо са бивши милиционери. Бойко достигна сетне до генерал-лейтенант, , а Ц.Ц. мисля, че беше накрая полковник. Защо се ритате по кокалчетата – та вие сте първи братовчеди, дори може да се каже – братя – единият доведен, другият – заварен. БСП ще си отиде заради напредналата възраст на пенсионерите, а ГЕРБ – заради жаждата за власт, сравнително ниското умствено ниво и нарцисизма на лидера си.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.