На 22 март 2018 да почерпят

Ковачев, Кючюк и Курумбашев с политически Оскари от Европарламента (СНИМКИ)

Берлин и Париж отказали да подкрепят британски санкции срещу Русия

„Фейсбук“ олекна с $60 млрд. за два дни Парламентът в Лондон и US Конгресът искат Марк Зукърбърг да даде обяснения

Борис Джонсън сравни мондиала в Русия с олимпиадата на Хитлер

23-годишен безработен е серийният бомбаджия от Тексас

За първи път показаха подземията на Мавзолея Монтират арт инсталации на мястото на съветски климатик колкото плувен басейн

Смъртоносна болест мори свинете у нас

Томислав Дончев за ЧЕЗ: Ситуацията изискваше бърза, нестандартна мярка

„Труд“ приобщи хиляди към благородна кауза Предстои благородна инициатива за абитуриенти на 24 април

Борисов се срещна с генералния секретар на европейските профсъюзи

Зоран Заев към Русия: Македония е ориентирана към НАТО

Гърция ни тараши за цигари и пиене Конфискуват автомобила при контрабанда

Тръмп и Макрон се съгласиха, че Русия е отговорна за отравянето на Скрипал

Германци, италианци и французи искат да ловуват у нас

Зам.-министърът на икономиката: СЕТА е добра стъпка, за да може спокойно да се прави бизнес

Снимка: Архив

СЕТА е една много добра стъпка към това да се уеднакви правната рамка, за да може спокойно да се прави бизнес. Това заяви пред журналисти зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева.

„Аз не знам откъде се породи това, че малкият и средният бизнес ще бъде убит през СЕТА. Четох различни коментари по темата за това, че някак си ще се залеем с различни продукти, които не отговарят на нашите стандарти и т. н. СЕТА е едно добро споразумение, дотолкова доколкото, че към момента ние нямаме еднаквост по отношение на икономическите и правните рамки за правене на бизнес”, убедена е Даниела Везиева.

Тя подчерта, че американските и канадските стандарти са много различни от европейските. „СЕТА е една много добра стъпка към това да се уеднакви правната рамка, за да може спокойно да се прави бизнес. Дори да вземем арбитражните или инвестиционните процедури, те са съвсем различни”, посочи зам.-министърът на икономиката. Според нея, на практика СЕТА е общо условие за това как да регулираме бизнес-средата така, че да подпомогнем бизнеса за по-добра търговия.

От думите на Везиева стана ясно още, че обменът на България с Русия е намалял повече от два и половина пъти в последните 3 години, откакто има санкции. „Голяма част от българския бизнес, който работеше с руските пазари, вече не го прави. Такива са, например машиностроителните фирми, които изнасяха части за камиони и сглобки, което вече не се случва. Трудно е да се преориентираш, когато си създал една такава дългогодишна практика да работиш за един пазар с утвърдени параметри. Много е трудно да се дистанцираш, особено на европейския пазар, където конкуренцията в частта машиностроене е огромна”, коментира Даниела Везиева, цитирана от БГНЕС.

От друга страна тя подчерта, че към момента предстоящият Брекзит не се отразява по никакъв начин на българския бизнес. „Макар че излезе това решение на Великобритания няма стартирали действия за това тя да излиза от ЕС. Към момента няма окончателни преговори или решения така, че, не, не се отразява. Да, това е стрес за пазара, тъй като голяма част от българските фирми и европейските, като цяло, са свързани с британския пазар и обратното”, посочи Везиева и допълни, че това създава много трудности при планирането на един бизнес.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.