53-годишен пациент на болницата в Търново спаси с орган човешки живот

Чудатите хобита на известните Трудно е да се повярва с какво се занимават някои знаменитости

Трима арестувани в Китай заради кражба на $87 млн. в криптовалути

Броят на жертвите при наводненията в Индия надхвърли 350 души

Трус от 4,9 по Рихтер разлюля турския курорт Датча

ЧЕЗ въвежда защитни стикери срещу манипулация на електромери

Аууу, убодох се на морски таралеж! 10 стъпки как да се справим, преди да ни развали почивката в Гърция, Турция или Хърватия

Неизвестна крепост край остров Свети Тома

Все още не се знае дали мъжът, застрелял младеж в Лесново е психологично болен

Премиерът Борисов: Търговският регистър ще работи напълно до сряда Тук за всяко нещо се вдига огромна олелия, заяви министър-председателят

Убиец се разпознава по линията на сърцето

Условно наказание за шофьор, насмел на тротоар възрастно семейство 80-годишната жена починала от травмите, съпругът бил със счупена ръка

Военнослужещи се включиха в потушаването на пожара край Карлово

„Спартан“ транспортира медицински екип за донорска ситуация

Настинки и вируси натръшкаха двойно повече край морето

Даниела Дашева – Точният човек

Обявяването на проф. Даниела Дашева за спортен министър в служебното правителство предизвика доста положителни коментари. По лаконичното мнение на повечето специалисти „Тя е точният човек за поста“. Твърдение, което върви ръка за ръка с разочарованието, че ще е само два месеца в министерското кресло. И едва ли ще има осезаеми промени в спорта.

Даниела Дашева е професор по теория и методика на спортната тренировка, бивш заместник-ректор на Националната спортна академия с богат международен опит. Емблемите на българския спорт Димитър Бербатов, Екатерина Дафовска, Станка Златева, Йордан Йовчев, Мария Гроздева, Тереза Маринова са една малка част от нейните възпитаници в академията. Новият министър има репутацията на строг и критичен преподавател, но може би затова студентите я обожават.

Тя е първият полиглот на поста спортен министър. Владее перфектно четири езика. Свободно пише и говори на английски, руски, френски и испански. В училище първо научава езика на Пушкин. А испанския овладява последен, но в момента го използва най-интензивно, за да изнася лекции в чужбина и превежда книги.

Съжалява, че по време на тригодишния си престой в Алжир не успява да научи и арабски. Там тя преподава във Висшето училище по спорт в Мостаганем. После придобива магистърска степен в Католическия университет в Льовен (Белгия).

Имала е възможност да остане да живее в чужбина, но винаги се връща в България. Смята, че „камъкът си тежи на мястото”.

„Не ми е било никак лесно – признава министър Дашева. – Друг свят, друга култура и религия. Не толкова носталгията, колкото самотата те потиска. Но хубавото, е че се мобилизираш да четеш много. А когато живееш сам в чужбина, трябва и да се справяш сам с трудностите…”

Натрупаният опит от годините в странство пренася и у нас. Най-ценното е организацията. Научена е да бъде подредена и много последователна. „Преследвам ли нещо, не се отказвам”, категорична е тя.

Разкрива, че трудно приема разочарованията. При подобна развръзка винаги първо търси вината в себе си. Тези, които я познават, са категорични – изключително самокритична.

Повече от 20 години тренира баскетбол. Запалването й по играта с оранжевата топка не е случайно. Нейният баща е баскетболен треньор. Признава, че обича колективните спортове не само заради социалния ефект. Но и защото формират чувството да си отговорен, да бъдеш с другите и да уважаваш действията и мнението на околните.

Смята, че спортният министър трябва да е човек именно от тази среда, но и професионалист, а не спуснат отвън. В противен случай нещата не се случват както трябва. Споделя мнението, че българинът приема промените твърде бавно. А прогресът на съседите ни от Сърбия и Унгария в определени спортове отдава не само на генетични предпоставки, но и на тяхната съпричастност. Също и на абсолютната национална принадлежност, силата на духа да побеждават и да са номер 1.

„Когато не си добре функционално и физически подготвен, понякога психическата устойчивост се използва и за оправдание”, твърди министър Дашева по повод на някои провали на наши спортисти напоследък.

Зад гърба си има над 130 научни публикации, автор е и на 15 книги. Смята, че за да тръгне спортът ни нагоре, трябва да отчетем позитивите досега и да актуализираме системата. Но и да си дадем сметка какво искаме да имаме.

Привърженик е в България да има олимпийски центрове по подобие на САЩ, Канада. И дава пример с Колорадо Спрингс в Щатите, където тренира легендарният плувец Майкъл Фелпс, както и златната медалистка в спортната гимнастика Симон Байлс. Освен инфраструктура там има и цялостно научно и медицинско обслужване. Подкрепя тезата, че у нас подобни центрове могат да бъдат създадени и в Пловдив, и на Белмекен. „Без подобна модерна организация трудно можем да имаме високи резултати – смята министърът. – Спортните училища също не са за подценяване. Там имаме традиции, но всички те се нуждаят от осъвременяване на структурата и начина на работа.”

Проф. Дашева си дава ясна сметка, че за два месеца не може да се надбягва с времето. Но поне може да направи работата на държавната машина по-гъвкава и оперативна. А и да зададе посоката за развитие на българския спорт, който да е в крак със съвременните тенденции.

 

Книгите са нейното хоби

“Спортът е моят начин на живот”, признава проф. Даниела Дашева. Затова и хобито й също е свързано със спорта. Кара ски и редовно плува. А любимият баскетбол по-рядко играе, защото по-трудно се сформира отбор. За последно преди две години хваща топката на турнир в Италия. Обича да чете – научна и художествена литература. Релаксира също и с музика, понякога класическа. Залага на рационалното хранене. Позволява си всичко, но с нищо не прекалява, а ядките постоянно присъстват в менюто й. “Няма начин да преподаваш спорт и да не изглеждаш като спортист – казва тя. – Студентите първо се впечатляват именно от визията…”

 

За нея

Високо организирана личност

Има много силни качества. Тя е високо организирана личност, която се отнася изключително задълбочено към проблемите. Освен това нейните работи, които имат голяма научна стойност, в момента намират практически приложения. Тя е от капацитетите, от които най-много българският спорт получава сега по отношение на организация и спортната подготовка. Имайки предвид нейните умения, убеден съм, че ще подходи по възможно най-разумния начин. Два месеца или две години никога не стигат. Но достатъчно е да се захване, да остави отпечатък и насока накъде държавната политика в спорта трябва да се развива. Накратко казано – много удачен избор за министър.

Цено Ценов, вицепрезидент на Световната федерация по борба и президент на Европейската централа по борба

Има стратегическо виждане

Изключително добър специалист, с точен поглед за министър. Жалко, че е само за два месеца. Има стратегическо виждане за нещата, модерно мислене. Неслучайно олимпийските комитети постоянно я канят да изнася семинари и чете лекции, особено в страните от Карибския басейн. Знае перфектно четири езика, а петият, италианският, й е по-слаб. Засега. Превежда книги. Човек работохолик, перфекционист, който изцяло е отдаден на спорта.

Проф. Петър Бонов, бивш ректор на НСА

В детайли проучва нещата

Личност, която в детайли проучва нещата. Не се отказва и е неспокойна, докато не намери най-точното, най-правилното решение. Никога не се изказва неподготвена. В същото време е много контактна, диалогична. Човек, с когото лесно можеш да се разбереш. Казвал съм й, че по пътя винаги има камъни, които да я препънат. Надявам се, че и този път ще успее да ги преодолее. А със спортните федерации няма да й е никак лесно, защото те си живеят свой автономен живот. Пожелавам й да намери правилния път към тях.

Лазар Каменов, бивш зам.-министър на спорта

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. “ Владее перфектно четири езика. “
    Аз защо не се пъна да владея чужди езици ?
    Ами щото те всичките са вече „завладяни“, нямат нужда от нови владетели .
    Иначе звучи много респектиращо – владее език ! А на практика на три от тия четири езика може просто да си купи ядене и да попита къде са гарата и тоалетната, но…владее !?

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.