Таня Андреева: Държавата не бива да плаща дълговете на общинските болници

Шефът на “Teлeлинк” купи хърватски TV доставчик

Готвят нов превод на български на Истанбулската конвенция Терминът "джендър" предизвиквал неразбирания

Кучета водачи издъхват от миша отрова Лабрадорът Марвин се мъчил 10 дни, но не могли да го спасят

Посланик Бойко Коцев: Русия и ЕС ще си сътруничат за миграцията

Милен Керемедчиев: Япония иска споразумение за свободна търговия с ЕС

Пак намериха невзривени боеприпаси Петолъчката

Общинският съветник от БСП Огнян Стоянов в Горна Оряховица: Общината се готви да плати 80 000 лева за втори анализ на въздуха

Пореден магистрат от СГС печели дело срещу дисциплинарно наказание, поискано от Лозан Панов

Разследват майка, държала дъщерите си под ключ в Свищов Съсед разкрил на полицията къщата на ужасите

Протести в Сливен срещу закриването на две училища

Вучич отива в Косово заради убийството на Оливер Иванович

ИАГ: 148 акта написаха горските инспектори за седмица

Закопчаха в съдебната зала подсъдим и го отведоха в затвора Извършителят бил много жесток - изгорил жив гларус и набучил главата му на ограда

Даниел Вълчев: С изказването си за кирилицата Путин протяга ръка на Македония

С изказването си за кирилицата руският президент Владимир Путин протяга ръка на Македония. Това каза пред БТВ бившият министър на образованието Даниел Вълчев.

„Путин е наясно, че Западът счита, че след 10 г. няма да има Македония”, каза Вълчев.

„Исторически Kирил и Mетодий не са създали кирилицата, а глаголицата. Нито един от тях не е българин. Те са гърци, твърди се, че майка им е била славянка, те не са идвали в България. Това, което България е направила за славянската писменост, е, че всъщност в двете големи книжовни школи – Преславската и Охридската, са създали кирилицата. Малко се правят тези разлики”, коментира още Вълчев.

Хората в съдебната система тежко се разделиха, което прави правилните стъпки в тази система още по-трудни.

Ръководството на висшите магистрати, още повече „тримата големи” – главният прокурор и шефовете на ВАС и ВКС, трябва да се въздържат от политически изказвания, каза още Даниел Вълчев.

Според него Висшият съдебен съвет не бива да има право на кадрови предложения. Основната инициатива трябва да идва или от министъра на правосъдието, или от шефа на съответната магистратура, уточни той.

Според него не персоналният състав на ВСС е основният въпрос.

„Считаше се, че много голям пробив ще бъде направен, ако магистратите сами избират своите представители във ВСС. Не мисля, че това ще доведе до добър резултат и ще видите, че есента ще се окажа прав”, подчерта Вълчев.

По думите му публичните системи много трудно се променят отдолу. Според него големият въпрос е в самите правомощия на ВСС и в начина на неговото формиране.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (10)

 1. Стига толкова Будители, Учители и подобни! 1 Световна война България срещу Русия! За справка Википедия! 2 Световна война- България срещу Русия! А вие какво очаквате? Народа още не е забравил, кой, кой е! Пожелавам на този Будител, да си подари хронорара от Телевизията, за отпечатване на географски карти! За да могат да видят децата, откъде изгрява слънцето! От Изток или Запад! Вие мишки долни, зомбирате хората за“ Хронорара“ !

 2. Професоре, колкото повече разравяте този вапрос, толкова повече си вкарвате автогол с местоположението и авторството на създателите на кирилицата. Известно е, че св.Климент Охридски я е нарекъл в чест на първоучителя си „кирилица”. Мирнете най-после! Въпросът можеше да се реши по дипломатичен начин, още повече, че говорителката на тяхното МИД Захарова също потвърди, че азбуката е българска. Какво повече искате? Оставете Б.Б. – той е пожарникар и милиционер, Онази на МВнР е недоразумение, прости ми, Господи… накарали са я – написала е ферман,който е недостоверен исторически. Замлъкнете, та най-после всичко да се уталожи. Онези от Господари на ефира пък изпратили скункс за посланика на Русия. Боби Цанков може да се съревновава с Б.Б. по инат, проявена простотия и липса на чувство за такт. Вместо Б.Б. да накара своите ресорни министри да наругаят и накажат Цанков, той сигурно се е кефел… Тя, простотията, не ходи само по животните, а и по хората. По някои хора – повече , включително много повече…PS Петя, имаш ли деца? И на кого ги кръщаваш – на себе си или на някои от бабите и дядовците им?

 3. El, очакваме:
  – Вие да се захванете с нещо смислено, а не да вдигате „много шум за нищо“. Руските политици се били обидили на България за двете световни войни и сега имали право нагло да изкривяват вековната истина. Стига глупости! То не става само с кръстене и изповед в църква, ако после ще дръзнем да лъжем и то по адрес на двама свети монаси и делото на светия Климент Охридски.
  – Слънцето изгрява, откъдето Бог е рещил. Ще Ви разочаровам ли много, ако Ви призная, че не изгрява от Кремъл, нито пък по нареждане на руския диригент.

 4. – Моля, пишете грамотно. А за да не скърби свети Климент в този момент, разберете, че се пише „НародЪТ още не е забравил…“ Имате още четири грешки, дано ги намерите.
  – Адекватните хора да не се кълнат в измислената Википедия. Тя е изкуствена композиция на руския диригент и умел композитор. Ние си имаме далеч по- достоверните „Уикипедия“ и „Wikipedia“. Приспивни песни не искаме.

 5. До всички: Свети Климент Охридски е роден в Охрид (хъм, колко логично). (А този град тогава е в пределите на Първото българско царство!!!) Светецът създава т.н „Кирилица“, опростявайки т.н „Глаголица“. (По нареждане на българския владетел!!!) Кирилицата е лесна за използване и се разпространява сред всички славянски народи. (Само в Първото българско царство учениците намират спасение от гоненията и достойна среда, в която да разгърнат дейността си!!!) В Първото българско царство процъфтяват два светли източника на книжовност и просвета, а не другаде!!! Нека знаем и помним истината, че да не скърби свети Паисий Хилендарски, а чуждестранните диригенти да ни шушнат лъжи.

 6. Shto se habite bre. Putin stava GARANT za tcelostta I darzhavnostta na Makedonia. Albantcite da go duhat, a nie se orezilihme pred maketata. Samo s dobrovolci mozhem da pomagame na bratiata krai Vardaro. Tui e primka na vrata na Zoran Zaev – prva druzhka na BB.

 7. Е на кого да протегне ръка, на парцала Борисов ли, защото той на всеослушание пред цял свят се хвали, че е спрял трите руски енергийни проекта, за да докаже колко е лоялен на САЩ??? Или може би Путин трябва да протегне ръка на другите американски мекерета?????? И,али един човек или една партия, която се търка във властта на България и да не е мекере на САЩ, ЕК и еврейската кочина Израел????

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.