Жители на Брегово протестират срещу преминаването на камиони с опасен товар

Стачка в “Ер Франс”, отменени са половината полети на далечни разстояния

44 души загинаха, след като автобус падна в 200-метрова пропаст в Перу

Над 20 са последващите трусове след земетресението в Пловдивско Усетено е най-много в Пловдив, Първомай и Пазарджик, но също в София и Благоевград

Взривно устройство е хрърлено пред американското посолство в Черна гора, извършителят се е самоубил

Протести на ученици в САЩ за повече контрол над продажбата на оръжия

Земетресение от 4,8 по Рихтер край Асеновград тази нощ

Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Изчезнаха 111 девойки след нападение в Нигерия

Учени регистрираха подозрителна активност на Йелоустоунския супервулкан

МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

173 милиона за нов център на София (ВИДЕО) Пускат нощен транспорт за 2 лв.

Даниел Митов за изказването на Ердоган: Никой отговорен политик не трябва да поставя под съмнение съвременните граници между държавите в региона

Снимка: Архив

Никой отговорен политик не трябва да поставя под съмнение съвременните граници между държавите в региона. Това каза за „Фокус” министърът на външните работи Даниел Митов във връзка с последните изявления на турския президент Ердоган при откриването на учебната година в турския град Ризе.

„Внимателно се запознах с точния превод на казаното от президента Ердоган при откриването на учебната година в турския град Ризе. Казаното се различава значително от интерпретациите на някои медии. Ще Ви дам само един пример: в изказването си г-н Ердоган не споменава град Варна, както се твърди, нито пък говори за референдуми.

Независимо от това интерпретациите на някои медии станаха повод за изявления на български партии и отделни политици”, заяви министър Митов.

„Предлагам им да се запознаят внимателно с конкретния текст, преди да изискват официалната реакция на българското правителство, тъй като в своята реч г-н Ердоган прави ясно разграничение между държавните граници в региона, които той казва, че уважава, и тъй наречените граници на неговото сърце”, уточни външният министър.

„Ердоган говори за емоционалната си привързаност към тъй наречените от него сънародници в различни страни, сред които споменава Грузия, Азербайджан, Сирия, Ирак, страните от Централна Азия, Гърция, България и стига чак до Сибир, където имало следи от неговите предшественици.

Съгласете се, че аз не бих могъл да коментирам границите на сърцето на г-н Ердоган. Това, което би могло да ни тревожи, обаче, е очевидното несъвпадение на границите на Република Турция с границите на сърцето на нейния президент”, добави той.

„Бих желал да заявя по този повод , че никой отговорен политик не трябва да поставя под съмнение съвременните граници между държавите в региона. Това е недопустимо. Границите са окончателни и всички държави в региона са се ангажирали да ги спазват чрез международни договори”, каза още министър Митов.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. EEEE TI GOSPODIN MINISTRE ZNAEŠ KAVO MISLI ERDOGAN. AZ ZIVJAH S ZENA 15 GODINI I MI KAZA, OT UTRE ISKAM DA SAM SAMA, TAKA ČE MINISTRE MITOV,TI MOZEŠ EDINSTVENNO I SAMO DA PREDPOLAGAŠ TOVA KOETO SI KAZAL, NO NE ZNAJEŠ NIŠTO OT ISTORIJATA NA REPUBLIKA BALGARIJA, ZAŠTOTO VANŠNI MINISRE,DNES SI MINISTAR,NO UTRENE SE ZNAJE, TJA ISTORIJATA NA RBG,E KARVAVA,DONJAKADE TRAGIČNA, NO BALGARSKOTO PLEME NE PADNA NA KOLENE. TI MINISTRE MITOV,MOZE DA MIŠLIŠ PO SVOEMU, NO NE ZNAJEŠ KRAVTA NA OSMANLIJATA KAKVA E.MINISTRE MITOV,PITAJ ERDOGAN KOI IZBIVA KURDITE V IRAK-SIRIJA I ZAŠTO, NALI SI VANŠEN MINISTAR ILI POREDNIJA LAPAČ NA ZAPLATA.POPITAJ LAVROV,TOI MOZE DA TI OTGOVORI MINISTRE MITOV,KOI NJAMA INTERES DA SPRE VOJNATA V SIRIJA. ZASTO SE IZBIVAT KURDITE OT TURCIJA MINISTRE.POPITAJ ER-DOGAN. A NE GOVORI SVOBODNI SACINENIJA PO POLITAPIZAM.

  2. „Бих желал да заявя по този повод , че никой отговорен политик не трябва да поставя под съмнение съвременните граници между държавите в региона. Това е недопустимо. Границите са окончателни и всички държави в региона са се ангажирали да ги спазват чрез международни договори”, каза още министър Митов.” – това би изглеждало добре , ако имаше гаранция , че Ердоган е в категорията на отговорните политици и знае “че това е недопустимо”. Обаче ???!!! Каква е гаранцията – прегръдките и братството между Ердоган и Б.Б.? Или НАТО ? – спомнете си конфликта между Гърция и Турция за гръцките острови , спомнете си турската окупация на половин Кипър , а сега нахлуването на Турция в северна Сирия . Няма никаква адекватна гаранция , че Ердоган е разумен и отговорен политик !

  3. Ама нема топки да привика посланика за разяснение… оти е евроатлантик, демек безродник.

  4. Ердо има в предвид кроенето на нови граници и държавички в Сирия и Ирак – които са вече почти бивши държави Сирия и Ирак. Той е достатъчно далновиден и прекалено умен политик. Но ако Америка и Русия си играят на нови васали и държавички в Района то тогава Турция няма да остане само със зяпане а ще си върне териториите на Мосул и Керкук и то съвсем законно като наследник на Османската Империя и клаузите от Лозанският договор. Защото Турция е гарант за цялоста на тези кукли държави след разпада на Империята. Както беше и гарант за цялоста на Кипър- затова и нахлу в Кипър- защото Гърция започна незаконно анексирането на Кипър от страна на гръцката хунта тогава- гарант беше и Англия но те не си помръднаха и пръста през 1974 г.

Отговорете