Окачват разпятия във всеки кабинет на властта в Бавария Хорст Зеехофер: Ислямът не принадлежи на Германия

Малолетен убиец отива в интернат

Модерен лазер заработи в Медицински университет-Варна Лекуват безплатно 90 души, загубили зрението си заради катаракта

Анна Мария Петрова-Гюзелева представи стихосбирката си „…А душата знае“ в Павликени

Жителите на Косовска Митровица дължат 13 млн. евро за вода

НОКА иска промени в стандарта за българските млечни продукти

Поход от Велико Търново до хижа „Божур“ дава начало на кампанията ‚Движи се и победи“ Туристическата разходка ще е тази събота

Енергийният министър Петкова ще посети „Мини Марица-изток“

Тотален хаос в район “Младост”, няма кой да замести Иванчева

Иззеха голямо количество фалшификати на световни марки от магазин в Пловдив

Американска отнесе 500 долара глоба заради недекларирана ябълка

34 бармани мерят сили в национално състезание За първи път ги изпитват и на теория

ПАСЕ посъветва Турция да отмени предсрочните президентски и парламентарни избори

Сотир Цацаров в Брюксел: Тероризмът не е само бомби и гибел на невинни хора, а е в компютрите и социалните мрежи

Архитекти на електровелосипеди ще се грижат за парковете в София Осигурени са 10 колела

Даниел Митов за санкциите срещу Русия: Продължаваме да следим и да настояваме за изпълнение на Минските споразумения

Снимка: Архив

Българската позиция остава непроменена. Това заяви пред журналисти в Брюксел министърът на външните работи в оставка Даниел Митов във връзка с проведената дискусия за санкциите срещу Русия.

„Основните заключения до момента са, че Алиансът е направил каквото трябва, проявил е твърдост, както и е запазил единството си по отношение на защитата на международното право“, заяви Митов. „Продължаваме, разбира се да следим и да настояваме за изпълнение на Минските споразумения в пълния им мащаб. Санкциите срещу Русия са свързани именно с това – с пълното изпълнение на Минските споразумения“, заяви Митов. По думите му докато няма постигнато изпълнение по тези споразумения, санкциите остават и продължават да са валидни. „Няма отстъпления по никакъв начин от общата позиция на НАТО, както и българската, че Крим е незаконно анексиран и принадлежи на Украйна. Това ще продължи да бъде позиция и на НАТО за в бъдеще“, подчерта Митов.

По думите му един от елементите в проведената дискусия е, че идеята, че държавите членки на НАТО в европейското му измерение трябва да споделят много повече финансовата тежест по осигуряването на защитните способности на Алианса. „Това е и едно от посланията към новата американска администрация“, заяви той. По думите му това е дебат, който се води от години и би трябвало в крайна сметка да намери своето решение. „Такова решение беше взето още на срещата на високо равнище в Уелс и всички държави членки се стремят към отделяне поне на 2% от БВП за отбрана“, припомни той. „Аз мисля, че в българското общество и сред политическите партии съществува консенсус към увеличаване на разходите за отбрана и за изграждане на много по ефективна и съвместима с нашите съюзници армия“, добави външният министър, цитиран от “Фокус”.

Той заяви, че България имаме срок, в който трябва да постигне тези 2% от БВП за отбрана и тази цел се преследва. Той припомни, че в новия бюджет е заложено увеличение на разходите за отбрана и заяви, че се надява, че тази тенденция ще продължи. „Какъвто ангажимент си е поела България, а и не само България, а всички съюзници. Мисля, че е ясно защо това трябва да се случи. Освен предизвикателствата от Изток имаме и миграционна и бежанска криза, която също изисква много по-голямо внимание не само по разходите, а и по способностите за отбрана“ , каза още Даниел Митов.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. натовецът пръдна и подлогата митов разля рядката си евроатлантическа диaрия…

  2. Митов, или както там те наричат “къдравата Сю”, я кажи кой не изпълнява Минските споразумения – Русия или Украйна??? Ти изобщо чел ли си ги?? Стига си заработвал “плюсове” пред господарите сиот “Козяк”. Поне веднъж покажи макар и мъ-ъ-ъ-ъ-ничко, че си гражданин на България, че защищаваш интересите на страната си.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.