5 хитри начина да свалите „празничното“ тегло Без строги режими и изтощителни тренировки

Мъж се е самозапалил в колата си по пътя над Асенова крепост

Д-р Ива Иванова – успешен лекар в света на табутата Арабските жени полагат огромни грижи за външния си вид още от съвсем млади, твърди дерматоложката

БФС поиска безсрочен лиценз от спортното министерство

Лили Иванова тръгва на турне през април

ООН: Всяка чужда намеса в Либия трябва да бъде прекратена

Брак за чаша вода и мръсни чорапи “Кътка и Вътко Тръткови”- новите онлайн семейства

Хванаха италиански боклук на пристанището в Бургас, прокуратурата разследва

Пламнал вентилатор в болницата в Горна Оряховица вдигна на крак огнеборци

Емил Димитров: ТЕЦ „Бобов дол“ няма да работи, докато не лицензира инсталациите си

Затвориха хематологията в УМБАЛ-Бургас, няма специалисти

Любимите рецепти на Цвети Радойчева

Фандъкова: Няма превишение на фините прахови частици в столицата в момента

„Софийска вода“: Няма да има проблеми в столицата заради водоснабдяването на Перник

Ердоган: Халифа Хафтар не бива да управлява Либия, това е историческа грешка

Даниел Митов: Лъжата се е превърнала в устойчива политика на БСП

Даниел Митов

„Очевидно лъжата се е превърнала в устойчива политика на БСП. Господин Вигенин очевидно не си спомня какво е правил той по времето, когато е бил министър. Това каза пред БТВ външният министър в оставка Даниел Митов по повод твърденията на Кристиян Вигенин и разследването на прокуратурата на сигнали за телефонни централи на завишени цени.

„Телефонната централа в Лондон в началото на 2014 г., когато той е бил министър, е сменена с централа, която е със същите параметри, които ние в момента търсим да използваме, по абсолютно същата процедура – без обществена поръчка, което законът го позволява до определена сума, и на същата цена – 33 700 евро. Цена, която той в момента твърди, че е изключително завишена“.

Това е продължение на нещо, което е започнало да се прави по негово време, заяви Митов и попита как така тогава не е било проблем, сега изведнъж става проблем от неговите уста.

„Несериозно е да се твърди, че ще отидеш в интернет и ще намериш нещо по-евтино. Това е пълен абсурд, една държава не работи по този начин. Телефонните централи на една държава, особено, когато става дума за външно министерство, трябва да са осигурени, за да може през тях да тече класифицирана информация, трябва да са със съответните технически параметри и трябва да има комплекс от технически данни“.

Това е продължение на политиката на г-н Вигенин. Във външно министерство телефонната ни централа е аналогова, давате ли си сметка какво означава това в 21-ви век, пита Митов. Той допълни, че хората от посолствата обменят информация по примитивен начин.

„Нашата цел винаги е била да модернизираме тази система и да оставим нещо, което ще работи 30 години след нас“, коментира още Митов пред БТВ.

Хора от посолствата не са разпитвани. Разпитват длъжностни лица от външно министерство, уточни Митов.

Нека разследват, нека проверят, това им е работата. Да видят, че всичко е в рамките на закона и на допустимото, и няма причини да се смята, че някакви вредни последствия ще настъпят от модернизацията на телефонните централи на МВнР, каза още външният министър в оставка.

Митов беше категоричен, че няма нито едно назначение на посланик след като правителството е подало оставка. Процедурата на тези посланици, които отиват сега, е започнала май месец, обясни той и допълни, че останалите, ротационни, назначения се правят по график, който се спазва.

БСП излъга за Полша. Митов каза, че може да търси отговорност от Корнелия Нинова за думите й, че той е национален предател.

„Те излъгаха, че имало външен натиск на американци. Когато се прави оценка на ситуацията, трябва да се вземат всички фактори предвид. Разговорът за размяна на подкрепи с Полша е започнал още през 2014 година.

Когато правителството „Орешарски” номинира г-жа Бокова за поста генерален секретар на ООН, тя започва да търси подкрепа, започва да събира съюзници, което е съвсем нормално, тя не може да бъде обвинявана по никакъв начин, че го е правила. Това е в реда на нещата.

Г-жа Бокова в разговор с тогавашния полски външен министър става ясно, че Полша е готова да размени подкрепи, т.е. срещу българска подкрепа за тяхната кандидатура за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН, Полша е готова да подкрепи нейната кандидатура за генерален секретар на ООН“.

Ние сме в конкуренция, ние не се отказваме от поста, състезаваме се с Полша за едно и също място, каза Митов и обясни оценката на професионалната администрация:

„Полша е била много по-отдавна за последен път непостоянен член на СС на ООН, през 96-та – 97-ма година, България е била през 2002 – 2003 г.. Това означава, че Полша има предимство.

В същия този момент Полша вече има повече събрани подкрепи. В същия момент идва информация от Бокова и от дипломатически сондажи, че Полша е готова да направи такава размяна. Професионалната дипломация казва така – Ние през 2018 г. ще председателстваме съвета на ЕС, което е огромна работа, България не го е правила до момента и трябва да фокусира усилията си в това първо свое председателство на ЕС, както и кандидатурата си за Съвета по правата на човека в ООН, да се фокусира към тези организации, да създаде административен и финансов фокус и в същото време да спечели подкрепа за кандидатурата на генерален секретар на ООН“.

Размяната на подкрепи с Полша е започнало по времето на Ирина Бокова, обясни Митов.

„Има решение на МС от 16 септември 2015 г. за размяна на подкрепи. Това не е жест към Кристалина Георгиева. Това е казусът. БСП тръгнаха да си измислят глупост след глупост, правили сме всичко възможно, за да може кандидатурата на Бокова да има подкрепа, тя го знае прекрасно, и аз не мога да я обвиня че е събирала такава подкрепа и ние сме направили всичко възможно да я обвиним в тези нейни усилия“.

Митов каза, че няма апетити към пост в ООН, нито някога му е идвало на ума, че може да имам апетити в тази посока.

„Кристалина Георгиева защо я забъркаха изобщо не можах да разбера, при положение, че тя отива за директор на Световната банка. Каква програма за развитие, какви глупости. Тези хора излизат от рамките на нормалността.

Нямам такива амбиции, не съм водил такъв разговор с когото и да било, няма апетити към този пост, нито някога съм имал. До момента президентът Плевнелиев пред мен не е показвал каквото и да било намерение да кандидатства за подобна позиция“.

Не напразно г-жа Нинова вече е известна като „Мадам лъжа”. Тя лъже на всяка крачка, каза Митов и допълни, че на нея не й е работа по кюшетата на кафенетата с кадровото потомство на КГБ и да получава инструкции от тях.

„Нямам от какво да се страхувам от проверките за централите. БСП се изживяват като хора в кампания, сякаш вече идват на власт и трябва да мачкат, дори с измислени аргументи. Наумили са си, че идва тяхното време, което май няма да им се получи. Те са пуснали сигнал към едни, към втори, към трети и всички тези разследващи трябва да си изпълняват задълженията и да разследват“.

На въпроса има ли шанс за нов кабинет, Митов заяви, че потенциал за правителство има, но дали има шанс, Цветанов го каза най-добре, той оценява шансовете.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.