Даниел Митов: Не виждам своя лична вина за оставката на правителството

Даниел Митов

Не виждам своя лична вина за оставката на правителството. Това заяви министърът на външните работи Даниел Митов на въпрос дали съжалява за някакви грешки на правителството.

"Сигурно съм направил грешки като министър на външните работи. Тепърва ще ги коментираме. При всички положения, човек не може да бъде министър и на каквато и да било позиция без да е направил грешки. Но, ако съм направил, те не са били фатални по никакъв начин и аз съм готов да защитавам всяко свое решение и всеки свой избор в определена ситуация. Стоял съм ясно на пронатовски и проевропейски позиции", допълни Митов.

На въпрос на bTV беше ли грешка обвързването на президентски с парламентарни избори, т.е. чисто мажоритарен вот с оставка на правителството, Митов отговори:

„Можем да си правим всякакви анализи оттук нататък. При всички положения ще има хора, които ще кажат, че е било грешка. Други ще кажат – така или иначе ясни са обществените настроения, би трябвало естествено правителството да си подаде оставка и да се върви към други парламентарни избори с ясен мандат от страна на народа. Анализите ще ги правим тепърва".

Оставката е факт, това е ясно. От тук нататък си има конституционен ред и ясни процедури, допълни външният министър.

„За мен най-важно в тази изключително сложна и непредвидими международна обстановка е България да стои ясно и категорично на геополитическата сцена като държава член на НАТО и Европейския съюз, да бъде заедно със съюзниците си и в никакъв случай да не унищожава общоевропейския консенсус и общонатовския консенсус по определени теми. Това ще завещая и на това ще държа и по този начин ще гледам и за в бъдеще на процесите във външната политика”, каза Митов.

Коментари

Задължително поле