Даниел Митов ощетил МВнР с близо 500 хил. лв. (обзор)

Бившият външен министър Даниел Митов се сдоби днес с обвинение за безстопанственост заради заплатени близo 500 xил. лв. на фирма за организиране на служебни пътувания, без да обяви обществена поръчка, съобщиха от прокуратурата.  Парите били за осигуряване на самолетни билети, хотели и застраховки на служителите на Министерството на външните работи (МвнР). Фирмата, предоставяща тези услуги, била избрана чрез конкурс от Министерството на земеделието и храните (МЗХ), но не и от ведомството на Митов.

Той бе призован днес в следствения отдел към Софийската градска прокуратура в 14,30 ч, за да чуе мотивите на обвинението. Според него, вместо да спази закона и да проведе обществена поръчка, бившият министър Митов положил подписа си под две споразумения (от 15 януари 2016 г. и от 22 април 2016 г.) с МЗХ, по силата на които дипломатите и служителите на неговото министерство са летели и отсядали в хотели, осигурени от въпросната фирма. Така ощетил МВнР с 494, 458 лв.

„Знаете, че обществените поръчки поради обжалвания и други причини се бавят дълго време. МЗХ си е провело негова обществена поръчка, практически ние сме защитили обществения интерес, като сме подписали споразумение с тях”, обясни на излизане от следствието Митов. По думите му, ако в процедурата има нарушение, „то е от страна на фирмата, която може би в един момент е взела повече както от МЗХ, така и от МВнР, но след проверка е върнала определени суми”.

Даниел Митов уточни още, че повереното му министерство има такова споразумение и с Министерството на образованието.  „Това е практика във всички български институции”, категоричен бе той. И добави, че е „поредният в редичката министри, които трябва да дойдем дотук да си се видим”. На 4 май с обвинение по същото дело се сдоби и неговият заместник Христо Ангеличин. По-късно стана ясно, че му е наложена най-леката мярка за неотклонение - „подписка”.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право