Министър Горанов обсъди с Кристалина Георгиева глобалното икономическо развитие

Пасквил поруга Христо Ботев „Чий е Ботев?” води класацията на литературния позор

Бял дим за данъчните облекчения в Гърция, отменят ДДС за строителство

DBX захапва асфалта със силата на 550 коня Първият SUV на Aston Martin излиза с двигател V8 от Mercedes AMG

Александър Сано: Не очаквай от чашка 200 грама да извадиш литър

Джулиана Гани ще се снима гола и след раждането

Как се спира женска кавга

Пожар избухна във влак с футболни фенове в Берлин

Опозицията в Албания поиска оставката на Еди Рама

Борис Джонсън е изпратил на ЕС неподписано писмо за отлагане на Брекзит

Швейцария ще гласува за нов парламент

„Луфтханза” стачкува днес

Лоши комбинации за зодии-родители

Дневен хороскоп на Алена за неделя, 20.10.2019

Даниел Митов: Подставеният министър

Видимо безгласна буква в продължилата с месеци селска свада около българския кандидат за генерален секретар на ООН; един от най-невзрачните министри от втория кабинет на ГЕРБ и най-невидимият първи български дипломат в съвременната история на България – Даниел Митов някак си остава на сянка в цялата буря в чаша вода, която генерира международният скандал, който толкова успешно сътвори страната ни.

Външният министър не трябва да става изкупителна жертва на бакалско-ганьовския подход, с който неговият началник забърка кашата „Бокова или Георгиева“. Но в цялата история, вече седмица по-късно, всички обвиняват премиера Бойко Борисов, че слушал грешни съвети (никой не казва, че е послужил за отстояване на чужди интереси). И какви ли не съветници се посочват като разковниче на цялото объркване – родни, чужди; президенти, канцлери, премиери, евродепутати. Добре де, защо въобще има външен министър и за какво служи, ако не да дава съвети на премиера по външнополитически въпроси, се питат по-наблюдателните хора? `Та да погледнем реалната ситуация.

Последните неколцина предшественици на Даниел Митов ни оставиха, всеки по себе си измамен вкус в устата. В общи линии от Соломон Паси и Ивайло Калфин насам първите дипломати на републиката са или бързо изгарящи бушони, или умели кариеристи, като всичките остават съмнителни кафяви следи след себе си. Така недоразумението Румяна Желева (първа група), с незабравимото „Грузия и съседна Сомалия“, която изчезна вдън горите тилилейски, беше набързо покрито от Николай Младенов (втора група). Той непоколебимо използва позицията да укрепи персоналните си връзки със западните произраелски лобита и да се изстреля към международната дипломация, откъдето едва ли някой го очаква да се върне. Веднага след него служебният вицепремиер и външен министър Марин Райков (също от ІІ гр.) демонстрира как се управляват всички коне едновременно и с отстъпването от поста тръгна към посланическата резиденция в Рим. Кристиан Вигенин (І гр.) с кабинета „Орешарски“, дори да имаше потенциал като топдипломат на България, изгоря за по-малко от година в пожара #КОЙ. Нормално беше приемникът му на „Александър Жендов“ 1 да бъде следващият на трамплина за изстрелване, умел и ловък, надъхан млад кариерист с желание да изпъкне пред другите с някое смело или наивно решение. Едва ли.

Мнозина действащи и оттеглили се български дипломати споделят, че краткият престой на Даниел Митов като външен министър в служебното правителство на Георги Близнашки е бил добър старт, за да бъде забелязан от Бойко Борисов като „удобен отличник“, но всичките му шансове да „блесне“ или поне да изпъкне като дипломат са убити в зародиш от неговия „ментор“ във втория кабинет „Борисов“ – вицепремиера Меглена Кунева. Която иззе парадните европейски функции от портфейла на Митов и го остави само с протоколните и работните заседания на външните министри на ЕС – далеч от камерите на телевизиите. Спънатата комуникации на МВнР с медиите допълнително допринесе за скриването на Даниел Митов от обществения поглед като какъвто и да било експерт в областта, за която отговаря. Може пък и да не е затам.

Защото момчето в крайна сметка се е постарало. Роден през 1977 г., Митов е идеалист и костовист от „поколението на барикадите“, последната проява на единно гражданско общество от миналия век – протестите, довели до сваляне на правителството на Жан Виденов през 1997 г. Завършил е политология в СУ през 2002 г. и продължава академичното си развитие с цяла серия специализации зад граница чрез различни западни механизми за обмен на „наши“ кадри. След завършване, до 2006 г., работи за една от многото израсли „по Костово и царско време“ НПО – Политическата академия за Централна и Източна Европа. В заветната година става член на „Демократи за силна България“ (ДСБ) и ще достигне до заместник-председателски пост в партията на Командира. С ДСБ щурмува Европарламента през 2007 г. и Народното събрание през 2009 г., всеки път неуспешно. В края на десетилетието се преориентира отново към американските програми за износ на демокрация и работи в мисии на Националния демократически институт на САЩ в Брюксел, Конго, Йемен, Либия, Тунис и пр. През 2012 г. е един от „четиримата ренегати“, които напускат ДСБ, за да влязат в новата формация на Меглена Кунева – Движение „България на гражданите“ (ДБГ). Две години по-късно е вече служебен външен министър на Георги Близнашки, който ще го предаде с инвентара на Бойко Борисов същата година
Накратко, в управлението на страната Даниел Митов влезе като надежда, битува като компромис… дано да излезе с достойнство.

„Да вземем онова момче, дето изглежда умно“

Не мога да потвърдя или да отрека, че репликата е наистина изречена от премиера Бойко Борисов по време на вътрешни разговори в управляващата коалиция за съставяне на действащото правителство, и се съмнявам изразът да присъства в официални протоколи. Но според запознати вътрешни източници, пожелали анонимност, с тази квалификация е бил представен навремето министър Митов като възможен първи дипломат на България.

 

За него

Все едно не е български дипломат

Даниел Митов плътно следва патологичната антируска линия на неоконите във Вашингтон, с което поставя под сериозно съмнение, че е български външен министър и че защитава българските национални интереси… Благодарение на поддържаната от Даниел Митов линия във външната политика на България нашата страна е на път да бъде заобиколена и от южния клон на Икономическия пояс на Пътя на коприната, който се реализира през Турция, Балканския полуостров, Централна Европа и стига до столицата на Великобритания.

Боян Чуков, експерт по международна сигурност

„Нашият“ Дани

Изпращаме специални поздравления на Дани, чийто талант, интелект и отдаденост на демократичните принципи го правят идеалния кандидат за тази позиция (бел. ред. – външен министър). В негово лице България ще може да се възползва от лидерските му умения и умел политически нюх, с които той ще допринесе към службата.

Кенет Уолак, президент на Националния демократически институт на САЩ

Каприз на Великата случайност

Даниел Митов по някакъв каприз на Великата случайност е външен министър на България и все се усмихва ехидно, особено когато ръси нахални нелепици. Като фасон той е много подходящ за ролята на злодея от някакъв американски шпионски трилър – наврял се е под кожата на президента и върти оттам игричките си. А иначе си е абсолютен халтураджия, стопроцентов – никакъв човек, когото направиха отвън външен министър и така го запознаха с Бойко, който пък е готов да се запознае с всеки.

Кеворк Кеворкян, журналист

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (13)

 1. Нещата са много прости – не е завършил МГИМО значи не става за външен м-р. За да бъде добър външен министър трябва да тръби наляво и надясно, че Крим е неотделима част от майка Русия, че трябва да направим всичко възможно да въцзстановим голямия шлем и да въведем задължителното обучение на руски език още от детската градина. Но за тия изстъпления вече е много късно затова да си подава оставката и да си ходи откъдето е дошъл.

 2. Нещата са много прости – къдравата сю е краварска подлога, той изпълнява само заповеди от САЩ.

 3. Антисемитът е човек, който мрази евреите повече от колкото е необходимо.

 4. “ Добре де, защо въобще има външен министър и за какво служи, ако не да дава съвети на премиера по външнополитически въпроси, се питат по-наблюдателните хора? “

  Служи да лае по Русия и нищо друго.

 5. Този човек не е на себе си… Неговото твърдение, което по-миналата вечер изп.лям.па и социоложката мин. Бъчи, че станалият скандал, разнесъл се по цял свят ,не е нито грешка, нито гаф, е несериозен и роден от една плит.ко.умна глава. Приемаме, че „дружеско” разузнаване е уведомило Дана.илчо, че срещу Бокова ще има две забрани. Това автоматически означава, че срещу Кристалина също ще има две, ако не и три забрани: от Русия, Китай и Франция, защото И.Б. е френска гражданка. Само че Сю я е страх да си признае,че натискът за замяна на Ирина с КриСталинка идва от ЕК, Меркел, кръгове от ВБр и някои кръгове около Биделбергите. Боко веднага козирува и заедно с Митов направиха една про.ст.ашка и на.гла замяна, довела до срам и позор и за изпълнителите, и за България. Много БГ медии публикуваха превод от публикацията във Форбс и този позор дълго ще съпътства кариерата на двамата пишман държавници. А ние за пореден път ще изпием голяма чаша студена вода и нека това ни е за урок.

 6. „Никой не може да обвинява българското правителство“, заяви мин. Митофф. Ама кой ви дава право да се наричате БЪЛГАРСКО правителство?! Та вие отдавна сте послушковците на ЕК, Козяк 16, Меркел и Оланд! А ние отдавна сме се отрекли от вас и от вашия премиер! Само че не вие, а ние сме СУВЕРЕНЪТ. Вие работите от началото на мандата си срещу България и българския народ. Дори и сега искате да ни направите гето на икономическите имигранти от от Близкия Изток, Азия, Африка. ИЗМИТАЙТЕ СЕ !!!

 7. Къдравата Сю, заедно с Никито Младенов и Надка Михайлова без съмнения са най-нелепите външни министри след 1989 г.

 8. Много е красива тая „къдравата Сю“, бе приятели!!!! Още малко и ще се съблазня да „съгреша“ с нея!!!!

 9. Беза да съм му адвокат на Митов, май само ченгета от ДС и комунисти са против него.

 10. Коментират външанати политика хора с изящни прякори и издържан речник! Добре е първо да се пообразовате и да се поизучите, да научите че е необходимо вместо обиди да използвате аргументи. Необразовани хора без имена и образовани соц. журналисти като Кеворк – забравих му прякора от ДС да се заема със свойствена за цензът си дейност. При соца се плюеха капиталистите с грозни епитети – сега си отбележете, че това вече не се приема и имате работа с по-интелигентни и образовани от вас – образовайте се и учете и мълчете докато го постигнете.

 11. Стопроцентов – никакъв човек, да не говорим за компетентността му и както казва по-горе Кеворк каприз на Великата случайност, за дипломат не може и дума да става! Разби външно министерство заедно с неговото протеже Ангеличин- така наречения заместник министър, много професионалисти – дипломати напуснаха обидени по това време, сключиха редица незаконни обществени поръчки, назначиха си техни хора от Реформаторския блок и на това му казваха „реформа“.

 12. Няма по лицемерно,кариеристично и предателско лице,което допринесе само за личното си облагодетелстване ! След като стана заместник на Иван Костов,но не успя да стане депутат,нито пък евро депутат,Костов го изпрати на работа в фондация Конрад Аденауер .Обиколи Арабският полуостров,понатрупа доста пари,прехвърли се при Кунева,която го предложи за министър!? При подадена оставка на Борисов ,за наша сметка този хубавец е в Америка да си търси работа и сам да се хвали! Къде ли е сега,да сте чули!?
  Чух го да казва ,че руският му език бил много добър? Основно образование завършил в Коми !? ами да ,баща му познайте, партиен секретар на дърводелците в Коми ,майката личен състав! но той никога не е имал каквото й да е с БКП !? В момента използва дипломатически паспорт,живее в служебен апартамент на външно министерство,при обявени 500000 лева имотна декларация!Не е вече служител на министерството!? Това ли трябва да е външният министър на България?предател и болезнен кариерист!?

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.