Австрия създава нова структура за охрана на границите, за да не се допускат мигрантски потоци

Биячите на 3-годишния Христо искат оправдателни присъди

Тръмп още вярва, че може да получи пари от Мексико за граничната стена

Премиерът на Нова Зеландия забременя

Евродепутати предупреждават за руска намеса във вота за ЕП Брюксел вини Москва в дирижирана пропаганда

Двамата американци, изтезавали 13-те си деца, може да получат доживотен затвор

2/3 от страната е икономическа пустиня Най-високи са заплатите в център „Козлодуй“

Румънци и македонци пробили системата на митниците Взимат лиценза на камионите с горива, ако нямат застраховка за опасни товари

Търсят предшественика на Троянския манастир Свлачище разкри пръстени, апликации, фибули и оръжия

Проф. Тодор Кантарджиев: Изолирахме нов грипен щам

Силните ветрове доведоха до 9 жертви в Европа (ВИДЕО)

Вятърът утихва днес, ще е слънчево

Георги Вълев от „Килърите“: Властта и бизнесът убиха Петър Христов

Дете е със счупен крак в болница, след като е блъснато на пешеходна пътека във Варна

Премиерът Бойко Борисов обсъди темата за единния цифров пазар с министър-председателя на Люксембург Ксавие Бетел

Даниел Митов предложи помощ на италианския посланик у нас за справяне с последствията от земетресенията

Снимка: МВнР

Българският външен министър Даниел Митов предложи помощ на Италия за справяне с последствията от земетресенията, информират от МНвР.

Общите предизвикателства, пред които се изправят България и Италия и целите за преодоляването им, бяха акцент по време на разговора на министъра на външните работи Даниел Митов с новоназначения извънреден и пълномощен посланик на Италия у нас Н. Пр. г-н Стефано Балди.

В началото на срещата министър Митов поздрави посланик Балди за пристигането му в страната ни, изрази съжаление за разрушителните последствия от земетресенията в родината му и предложи помощта на България, в случай, че Италия се нуждае от нея.

Двамата дипломати обсъдиха редица теми от актуалния европейски дневен ред, между които присъединяването ни към Шенген, миграционната криза и стратегическата роля на Средиземно и Черно море.

Н. Пр Стефано Балди изрази оптимизъм за по-бързо приемане на страната ни към Шенгенското пространство и отбеляза, че Италия последователно ни подкрепя за това. В тази връзка българският първи дипломат обясни, че е много важно Европейската агенция за гранична и брегова охрана да бъде ефективен и работещ механизъм за гарантиране на сигурността на външните граници на ЕС и да не остане като пилотен проект за охрана само на българската граница, защото счита, че ЕС може да бъде по-сигурно място когато се охранява еднакво надеждно от всички страни.

Двамата събеседници, обсъдиха и разпространения в началото на т. г от Италия „нон-пейпър” – „Компакт по миграцията”, чиито основно послание е необходимостта от по-сериозен фокус върху външното измерение на европейската миграционна политика.

В рамките на разговора акцент бе поставен и върху събитията в Близкия Изток. Министър Митов и посланик Балди разговаряха за случващото се в Сирия, Ирак и Либия и изразиха надежда за скорошно ограничаване на влиянието на ДАЕШ в региона.

Министърът на външните работи на България и посланикът на Италия у нас си пожелаха конструктивна и динамична работа както на двустранно равнище, така и като партньори в ЕС.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.