Борисов посети Икономическата зона София-Божурище, подкара електрокар (ВИДЕО)

Служители на МВР са били арестувани за продажба на наркотици

Съдът задържа под стража обвинените от Специализираната прокуратура лица за участие в група за нелегален трафик на мигранти

Премиерът Борисов се срещна с генералния директор на ОЛАФ Виле Итала

Петя Дикова, Илиян Любомиров и синът им с първа обща снимка

Йорданка Фандъкова: Искам да спра презастрояването в столицата

Полицията в Германия е арестувала мъж във връзка с терористичния атентат в Париж през 2015 г.

Разследват кражба на 1860 лева, компютър и документи от служебна кола в Търново

Злосторник наряза 12 гуми на автомобили в двор на фирма в Елена

ЗК „Лев Инс“ отговори на обвиненията за застрахователна измама с футболен клуб „Палермо“ Ето какво гласи официалното становище на компанията по казуса.

Кобилкина заведе мъжа си в Русия

Петима задържани при мащабна спецакция на ГДБОП в Лясковец Градът е окопиран от жандармерия, операцията е срещу лихвари

Наум Шопов и Теа очакват бебе

Почина актьорът Макс Райт, изиграл Уили Танер в сериала „Алф“

Телефонни измамници „ужилиха“ старица от Свищов с 1300 евро и 580 лева

Даниел Панов и Николай Нанков обсъдиха важни теми за българските общини

Кметът на Велико Търново и председател на Националното сдружение на общините Даниел Панов инициира среща с новия регионален министър Николай Нанков. Обсъдени бяха важни за местните власти въпроси, свързани с ремонтите на общинските пътища, инвестициите във водния сектор, изпълнението на програмата за саниране, промени в Закона за устройството на територията. Засегната бе и темата за бързото възобновяване на европейското финансиране за модернизация на училища и детски градини.

Даниел Панов заяви, че осигуряването на траен финансов ресурс за поддържане на общинската пътна мрежа, която надхвърля 23 хиляди километра, е основен приоритет на НСОРБ. Панов подчерта, че 265-е общини получават обща капиталова субсидия от 150 милиона лева годишно, която се разпределя между всички належащи потребности на местните власти. Обсъдена бе възможността за увеличаване на целевите трансфери за общински пътища с до 60 милиона лева годишно, заедно с промяна на механизма за разпределянето й. По темата за инвестиции във водния сектор министър Николай Нанков информира, че предвижда създаването на специален фонд за малките общини и за областите без консолидация на ВиК-дружествата.

От МРРБ увериха Даниел Панов, че се работи за намирането на бързо и същевременно най-доброто за общините решение за възобновяване на европейското финансиране за модернизация на образователната инфраструктура. Това ще позволи на 22 български общини да реализират проектите си за училища и детски градини. Необходимият допълнителен финансов ресурс по приоритетна ос „Модернизация на образователната инфраструктура” към Оперативна програма „Региони в растеж” възлиза на около 213 милиона лева.

Министър Нанков представи намеренията си за промени в ЗУТ и поднормативната уредба, които да облекчат процедурите по устройствено планиране и да насърчат инвестиционния процес. Даниел Панов подчерта, че общините ще приветстват и подкрепят всяко изменение, което ще улесни съгласувателните процедури, без да натовари местните власти с допълнителни отговорности. „Промените в ЗУТ задължително трябва да са обвързани с изменения в Закона за културното наследство, за да подпомогнат работата на регионалните звена за културно наследство”, аргументира се Панов и добави, че е нужно по-бързо съгласуване на общите устройствени планове на общините от страна на Националния институт за недвижимо културно наследство.

Обсъдени бяха и текущи проблеми по Националната програма за саниране. И МРРБ, и НСОРБ се обединиха около позицията, че ще бъдат положени усилия за финансиране на всички договори от 2016 г., които са депозирани в Българската банка за развитие.

В заключение Даниел Панов апелира към министър Нанков, който е председател на Съвета по децентрализация на държавното управление, да подкрепи реалната финансова децентрализация. „Тогава няма да се налага да разговаряме за увеличаване на субсидиите от държавата, тъй като общините ще имат достатъчно собствен ресурс”, мотивира се Даниел Панов.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.