Даниел Панов – Кметът на годината 

Градоначалникът на Велико Търново Даниел Панов получи ново признание преди броени дни. Той спечели конкурса „Кмет на годината”, организиран от популярен сайт за българските общините. Призът дойде след онлайн гласуване и класация – кметът на годината е избран след категоричната подкрепа на великотърновци, а и на хора от цяла България.

Именно заради това Даниел Панов се обърна с благодарности първо към хората. „Тази награда е на Велико Търново, на всички великотърновци”, бяха първите му думи на церемонията.

Панов е кмет на Велико Търново от края на 2011 г. Вече е в средата на втория си управленски мандат. И съпартийци, и опоненти, и редови граждани признават, че е успешен управник. Преди да поеме управлението на старата столица, близо десетилетие той бе начело на общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов”. От обикновено общинско дружество Даниел Панов я превърна в прогресивна и работеща с големи перспективи компания, която не отстъпва по нищо дори на утвърдени туроператори и фирми в сферата на туризма. И това никой не може да отрече!

Туристическият потенциал на Велико Търново е огромен и съвсем логично, щом поема кормилото на града, Панов се захваща със задачата да превърне старопрестолния град в европейски туристически център. Стратегията е логична – туризмът дава 47% от брутния вътрешен продукт на града и е основополагащ за цялото благосъстояние на града. За шест години старопрестолнината тотално промени своя вид. Велико Търново вече е сред най-развитите български градове, културна столица за цяла Югоизточна Европа. Болярският град е в топ шест на генераторите на икономически растеж у нас, с рекордно ниска безработица и значим ръст на инвестициите. Търново привлича младите хора и доказателство за това са двете поредни години с рекордна раждаемост – над 1000 бебета, родени през 2016 г. и прогнозирани над 1100 пеленачета тази година. Някогашната столица на Второто българско царство с всеки ден възрвъща славата си и понастоящем е единственият град в Северен централен район с позитивен прираст.

В ход е най-големият настоящ проект на Даниел Панов и екипа му е свързан с пълното преобразяване на старата градска част. Над 40 улици, площади и обществени пространства ще бъдат напълно преобразени – те ще имат нови настилки, тротоари, осветление, озеленяване, кътове за почивка, зелени зони и т.н. Прокетът е колкото туристически, толкова и социален. Доволни ще бъдат както туристите, идващи във Велико Търново заради забележителностите, сред които е и амфитеатралната, стара градска част. Доволни ще бъдат и местните жители – те ще се радват на изцяло обновена градска среда. Плюсовете са и за бизнеса – добрата инфраструктурата винаги е приоритет при инвестиции.

Неизменна част от проекта е и един от кварталите в т.нар. „нов град” – жилищният комплекс „Чолаковци”. Той също ще бъде напълно обновен в следващите 30 месеца.

Подкрепата от семейството и от близките хора има много важно значение за успеваемостта на работата на един кмет, категоричен е Даниел Панов. Кметската работа е свързана с чести отстъствия от дома или с работа до късно, дори по време на семейните празници. Въпреки това, Панов се радва на неотлъчната подкрепа на своята съпруга Даниела и на близките си. При всяка възможност и по време на всеки голям празник, когато вземе думата, градоначалникът не пропуска да благодари на семейството си и да подчертае колко важно за успеха на всеки човек е да цени, уважава и обича близките си.

Оценката на великотърновци е най-големият успех на Даниел Панов. По време на местните избори през есента на 2015 г. кметът получава близо 67% от гласовете на своите съграждани. Това е ярко доказателство, че на моменти дори да критикуват, търновци харесват посоката на развитие на болярския град.

Днес Велико Търново е във втора агломерация – редом с Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и др. Над тези градове е единствено столицата София. Статистическите данни сочат, че Старата столица е в топ шест на генераторите на икономически растеж.

По време на управлението на Даниел Панов Търново става все по-предпочитано място за живеене заради добрата градска среда, спокойствието, непрекъснато подобряващите се условия в кварталите, добрите детски градини и училища, икономическото развитие, разкриването на нови работи места и ръста на заплатите. Старата столица е образователен център у нас с двата си университета, които също за голям благоприятстващ фактор за икономическия разцвет. Близо 1 милион са туристите, които посещават града на Асеневци. Освен добрата грижа за Царевец, средновековните църкви, музеите и всички забележителности, характерни за кметуването на Даниел Панов са инвестициите в нови туристически атракции. Най-ярките примери са отварянето на крепостта Трапезица, създаването на първия в България музей ала Мадам Тюсо, както и на първия завършен парк с миниатюри, събиращ на едно място знаковите забележителности у нас. Последната инвестиция е частна.

Една от най-големите трудности пред Панов го посреща в началото на първия му мандат – реализацията на водния цикъл. Осъществяването на големия проект за водопроводите и канализацията трябва бъде осъществена за година и половина. Въпреки наглед невъзможната задача, градоначалникът се справя с предизвикателството. Нещо повече – благодарение на упоритостта си, той успява да убеди тогавашното правителство „Борисов 1” да отпусне средства за пълното преасфалтиране на всички разкопани улици. Така над 10 километра главни улици във Велико Търново са с изцяло обновени настилки.

Даниел Панов споделя, че кметуването не му е било мечта. Захванал се е с тази отговорна, тежка и не за всеки работа заради обичта му към Велико Търново и България. Именно заради това в началото на 2016 г. поема и друг отговорен пост – председател на Националното сдружение на общините в Република България. Изборът му е нещо уникално за българската политическа действителност – Панов получава пълна подкрепа от всички политически сили.

Единството в името на българските градове, села, региони и на хората, живеещи в тях, става основен белег на функционирането на НСОРБ при Даниел Панов. За по-малко от две години Сдружението на кметовете се утвърждава като най-силната неправителствена организация. Все по-силно гласа на общините чуват правителството, министритите, депутатите. Едно от най-големите постижения е промяната в Закона за нормативните актове, според която всяко изменение в нормативните актове вече задължително трябва да бъде обсъдено с НСОРБ – т.е. – с местната власт.

Наскоро и президентът Румен Радев похвали Сдружението на кметовете. Държавният глава поздрави ръководството на НСОРБ, че винаги е отстоявало единството и обединението, а тезите и посланията на местната власт ясно са посочвали европейското бъдеще на България.

Познава лично избирателите си

Амбициозен, деен, човек със замах. Бивш военен и настоящ първенец на Обищина Велико Търново. Даниел Панов е човек на реда и дисциплината и не признава отстъпление. Вече 6 години управлява болярския град, а от година е начело и на всички кметове в България като председател на Националното сдружение на общините. Слави се като изключително комуникативен и със завидна памет. Жителите на селата в общината му се възхищават, защото ги познава лично и дори помни имената на избирателите си и в детайли знае проблемите им.

ЗА НЕГО

Наградата е напълно заслужена

Радвам се на признанието. Наградата е напълно заслужена. Познавам Даниел Панов и работата му от двата мандата на управление. Той е един от най-успешните кметове в страната и се справя отлично с работата си. Отличието е, както за неговите лични заслуги, така и за усилията на добрия му екип. Призът е важен знак и за старопрестолния град.

Проф. Любомира Попова, областен управител на Велико Търново

Благодарение на Панов, Велико Търново е жив град

Даниел Панов получи заслужена, но и бих казал закъсняла награда. Безспорно е, че благодарение на неговата дейност, Велико Търново е жив град, за разлика от много други градове в България. Това се дължи най-вече на Панов, защото администрацията е пирамидална структура, а начело е градоначалникът. Видима са нещата, които той направи. Разбира се има и още много проблеми, които трябва да решава, но все още има време до края на втория мандат, но съм убеден, че ще бъде избран да управлява и трети. Работя с Даниел Панов от над 10 години и твърдя, че е изключително креативен, отговорен и дееспособен човек!

Иван Църов, директор на Регионалния исторически музей във Велико Търново

Щом е дадено отличие, значи има заслуги

Това, което прави кметът Даниел Панов добива широка публичност и става ясно от социалните мрежи. Когато някой е награден, би трябвало да кажем: „Браво!” независимо дали е от нашите редици или е от опонентите. Щом е отредено отличие, това означава, че явно има заслуги!

Явор Божанков, депутат от БСП за Великотърновския избирателен район

Панов е диалогичен и способен кмет!

Познавам Даниел Панов от близо 20 години. Той е работлив, способен, преследва и постига целите си. Много е диалогичен. Трябва да призная, че по време на неговото управление, беше направено много за старата столица и за общината.

Доц. Милен Михов, депутат от Патриотичния фронт

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети