Отчуждават се части от имоти за модернизация на участък от пътя Калотина – Софийски околовръстен път

Националният център за рехабилитация на слепи е признат за национална представителна организация на хора с увреждания

Родител преби седмокласник, съдът го глоби със 100 лева 36–годишният Саид Селимов мъстил за дъщеря си с юмруци

Постер на порнозвезда увеличи реколтата от зелки на индийски фермер

Предложиха проф. Николай Червенков за удостояване с орден „Св. Св. Кирил и Методий“

Правителството одобри генерал-майор Данчо Дяков за шеф НСО

Министър Ангелкова опроверга „Зелените“: Никога не съм искала спиране на Booking и Airbnb

Подпалиха колата на адвокат в Монтана

Намериха 70 кг тютюн без бандерол в нелегален търговец

Гранати от Втората световна откриха в монтанско село

Румен Радев разговаря с външния министър на Кралство Саудитска Арабия

Fibank награди Сани Жекова

Вижте какво реши Министерският съвет на 21 февруари 2018

Задържаха психично болен мъж, убил баща си

Късметлия падна пред влак, счупи само крак

Даниел Смилов: Идеята за Европа на различни скорости не е лоша

„Идеята за Европа на различни скорости не е лоша, защото в момента е в един капан на съвместното вземане на решения”, заяви Даниел Смилов пред БТВ.

Преди дни лидерите на четири големи страни членки на Европейския съюз – Франция, Германия, Испания и Италия, се обявиха за Европа на различни скорости.

Вчера правителството реши, че страната ни ще заеме позиция за запазване на единството и целостта на ЕС и против Европа на различни скорости.

„Идеята е нова и не е сегашното състояние да бъде запазено. От тези 5 варианта на Европейската комисия, третият е Европа на много скорости. За 27-те от ЕС нещата могат да останат такива, каквито са в момента, ние може би сме на по-бавна скорост. Група други държави обаче може да тръгне напред, да направи ядро, което е далеч по-интегрирано. Това е идеята”, поясни Смилов.

„Европа е ориентирана към статуквото. В една такава Европа единствената промяна е като екзит. Това, което комисията иска да предложи е да има друга опция за промяна – не само екзит”, каза още Смилов.

„За Шенген ние сме на втора скорост, ние и румънците. Това е изгодно за България”, каза Андрей Райчев. По думите му страната ни теоретически трябва да настоява за Шенген, но да се радваме „би било малоумие”.

„Тази история за Франция, Германия, Италия и Испания – това е антиполска реакция. Това е антивишеградска реакция”, смята Райчев.

По думите му е много важно страната ни да заеме умерена позиция в тази ситуация, а не инстинктивно да казва „не, не, не,”.

„Това, което комисията предлага не е дискриминационно. Четирите държави се съгласиха статуквото на 27-те да се запази такова, каквото е в момента. Тези, които искат повече – да го направят”, допълни Смилов.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. “Група други държави обаче може да тръгне напред, да направи ядро, което е далеч по-интегрирано. Това е идеята”, поясни Смилов.” Смилов,не ни обяснявай предъвкани неща! Нали това искат и развитите държави? Да се откъснат от бедняците,да откъснат Бългерията и да я направят окончателното бунище и катун за бежанци. Кой ти плаща,кажи?!

Отговорете