Дания и Холандия с по-нисък акциз върху бездимните цигари

България изпреварва богати държави като Дания, Швейцария и Холандия по акциз върху бездимните цигари. В Холандия съотношението на налога върху нормалните цигари и бездимните е 5,8 към 1, в Дания е 5,3 към 1, а в Швейцария - 4,6 към 1. Досега предложението на ГЕРБ беше акцизът върху двата продукта да бъде изравнен, а новата идея на управляващите предвижда той да е 1 към 2 и да расте постепенно.

21_1_204377В нито една държава-членка на ЕС не се прилага облагане с акциз, който да е еднакъв с този за цигарите, и нивото е значително по-ниско от това за тях. Средно за ЕС облагането на бездимните продукти е с 31% по-ниско от това върху средната цена на цигарите.

В 13 от 22 страни (в т.ч. България) е въведена нова отделна категория с дефиниция за нагреваемо тютюнево изделие и се прилага акцизно облагане на нивото за „други тютюневи изделия за пушене“ или тютюн за пушене. То обичайно е значително по-ниско от това за цигарите.

В останалите 9 държави-членки решението е да се изчака новата акцизна директива на ЕС, за да се въведе нова отделна категория за тези изделия за фискални цели, но междувременно също се прилага облагане подобно с нивото за „други тютюневи изделия за пушене“ - средна данъчна тежест 19%.

Новата теза, че подобни разлики в облагането ги има само в Източна Европа (тук се правили експерименти), а в Западна Европа акцизът бил по-висок не е вярна, твърди старши икономистът в ИПИ Петър Ганев. По думите му в случая просто се цитират трите най-тежки случая – Франция, където съотношението е 1,5 към 1, и Испания и Италия - 2 към 1.

Други по-сходни с нас държави също имат далеч по-ниски нива – в Полша съотношението между двата продукта е 5,3 към 1, в Литва, Латвия и Естония е в рамките на 5 към 1, в Словакия и Словения е над 4 към 1.

Масовата практика в Европа е за чувствителна разлика между акциза върху цигарите и този върху нагреваемите изделия, като средната разлика в ЕС е по-голяма спрямо текущата в България, пояснява Петър Ганев.

В ЕС бездимни тютюневи изделия се предлагат в 22 от 28 страни в ЕС.

 

Проучвания в САЩ сочат

IQOS крие по-малък риск за здравето

Бездимните цигари на Филип Морис са единственият продукт досега, допуснат от Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) да кандидатства за тютюнев продукт с намален здравен риск.

Процедурата тече вече повече от 1 година, като само преди месец тютюневият гигант внесе в FDA резултати от последното си клинично изпитване, в което в рамките на 6 месеца бяха наблюдавани близо 488 пушачи на цигари и 496 потребители на IQOS. Компанията изследва дали при потребителите, преминали на IQOS, се наблюдават положителните промени за развитие на заболявания, причинявани от тютюнопушене, сходни с тези при отказ от тютюнопушене. Резултатите са категорични, че след период от шест месеца тези показатели се подобряват при хората, преминали на IQOS.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика