Дани Бойл - Джентълмен и хулиган

Дани Бойл вече официално започна работа по 25-ия филм за Джеймс Бонд. След дълги спекулации и въпросителни около поредното приключение на агент 007, проектът попадна в ръцете на един от най-успешните и прославени британски режисьори, а Даниел Крейг отново ще изиграе главната роля на шпионина любовник в служба на Нейно Величество. Вече седмици наред в медиите се разгръща разговор за това как би могъл да изглежда филм за Бонд под режисурата на такъв авторитетен, но в същото време провокативен майстор като Дани Бойл.

На 61 години той е във солидна творческа и физическа форма. Едновременно джентълмен и хулиган. Провокатор и традиционалист. Класик и революционер. Режисьор на иконични модерни класики като “Плитък гроб”, “Трейнспотинг” и “28 дни по-късно”, “127 часа” и други. Носител на “Оскар” ца “Беднякът милионер”. Творчески директор на летните олимпийски игри в Лондон от 2012-а година. Човек, който държи на принципите си и дори отказа рицарско звание. Не са малко хората от артистичния свят, вечно изкушени от почести, движени от суетата, които биха казали “Не” на подобно признание. Но Дани Бойли беше напоколебим. Той успя да вкара Кралица II в извънредно забавен скеч именно с Даниел Крейг като Джеймс Бонд по време на режисираното от него, страшно зрелищно откриване на Олимпийските игри в Лондон преди осем лета. Но после отказа да получи титла и поляризира общественото мнение. За него явно е било по-важно да остане нормален, обикновен, земен, работещ човек, който не иска да принадлежи към някаква колкото абстрактна, толкова и реална висша класа, отделена и изолирана от останалите сегменти на британското общество. “Искам да съм по-близо до хората”, каза тогава той.

Но едно е сигурно - онзи толкова интересен епизод от откриването на Олимпиадата с Кралицата и агент 007 днес изглежда като пророчество относно съдбата на Бойл и Бонд. Пътищата им се пресякоха. Резултатът ще стане ясен догодина, когато се очаква грандиозната премиера 25-ия филм за най-прочутия екранен шпионин. Филмът ще нахлуе в салоните по целия свят на крилете на славата на своите създатели и финансовия супех на предишните няколко екшъна от франчайза, режисирани от Сам Мендес. Филмовите критици и фенове наистина са в очакване на това какво ще направи Бойл с поредицата. Той е върховен повелител на зрелищните кадри, на секса и насилието в киното, на безупречно хореографирания екшън.

Дани Бойл се ражда 20 октомври 1956 г. в Манчестър, Англия, в семейство на ирландци от графство Голуей. Завършва английски език и драматургия в Университета “Бангор” в Уелс.

Бойл апочва кариерата си на сцената. Той става успешен млад театрален режисьор в Лондон. По-късно се прехвърля в киното и прави един от най-зашеметяващите пълнометражни дебюти за полдените десетилетия. “Плитък гроб” (”Shallow Grave”) е евтин, но безкрайно ефектен и зрял трилър с елементи на хорър и много черен хумор. Филмът става хит и за кратко време си връща инвестираните средства, а Дани Бойл става разпознаваемо име и е сочен като един от най-обещаващите млади режисьори на Острова. Той не разочарова хората, дали положителните прогнози за развитието на кариерата си и още през 1996-а режисира монументално успешния и влиятелен филм “Трейнспотинг” по едноименната култова книга на Ървин Уелш. След този триумф, Холивуд приема Бол с отворени обятия и той отива в САЩ, където снима “Луд живот”, “Плажът”, “Съншайн”, “127 часа” и други престижни и високобюджетни проекти.

През 2009 неговата екранизация на книгата “Q and A” на Викас Сваруп - “Беднякът милионер”, печели 8 награди “Оскар” и 4 награди “Златен глобус”, между които за най-добър филм и за най-добър режисьор.

Бойл продължава да работи енергично и всеки негов филм, независимо дали е успешен или не, се отличава с уникална визия, превърнала се в запазена марка на режисьора.

 

Разочарова с продължението на „Трейнспотинг”

Дани Бойли е направил някои от най-добрите филми за последните 25 години, но той разочарова по-взискателните си почитатели с продължението на култовата модерна наркоманска класика “Трейнспотинг”. Втората част излезе миналата година и беше като бледа сянка на смелия, пионерски, провокативен, художествено превъзходен оригинал от 1996-а година. За българските зрители “Трейнспотинг 2” беше интересен заради участието на актрисата Анжела Недялкова в главната женска роля и сцената, снимана на гара “Подуяне” в София. Самият Бойл, вместо да прати асистент и помощен екип, беше дошъл до България, за да режисира лично краткия епизод на гарата с участието на Недялкова. Уви, филмът наистина беше тежко творческо разочарование, особено в контекста на великолепния първи “Трейнспотинг”.

 

За него

Един от най-добрите режисьори в англоезичния свят

Още когато гледах “Трейнспотинг” за първи път в средата на 90-те години на миналия век, бях наясно, че е правен от майстор. Бойл е виртуоз на флуидната, вечно движеща се камера и наситения с адреналин монтаж. Той несъмнено е един от най-добрите режисьор в англоезичния свят. Затова бях изключително горд, когато получих предложение да участвам в “Плажът” под режисурата на Дани. Сработихме се и си прекарахме чудесно. Той е голяма работа.

Леонардо ди Каприо, актьор и продуцент

 

Много неща могат да се научат от него

Дани е необикновено даровит режисьор и човечен мъж с широка душа. Общуването с него те оставя с усещането, че научаваш нещо. Много неща могат да се научат от него. Това е нещо важно. Не всяка комуникация с човек стимулира подобна емоция. Сценарият на “Транс” беше изумително остроумен и атрактивен. Бях сигурна, че искам да участва в този филм.

Росарио Доусън, актриса

 

Дани е национално богатство

Страшно много се зарадвах, когато Дани беше избран да режисира откриването на летните Олимпийски игри в Лондон. Той беше възможно най-подходящият избор за тежката задача. И се справи блестящо. Дани е национално богатство. Кариерата ми тръгна нагор с него. Участвах в “Плитък гроб”, “Трейнспотинг” и “Луд живот”. После имахме разногласия, но се разбрахме и все пак направихме заедно “Трейнспотинг 2”, което беше прекрасно преживяване.

Юън Макгрегър, актьор

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети