На 21 август 2018 да почерпят

Валери Божинов разцепи Враца

Русия показа „изтребител на дронове“ Деривация-ПВО ще може да сваля както дронове, така и ракети

“Левски“ избира между естонец и наш национал

Инженерът, проектирал моста „Моранди“, сам предупредил за агресивна корозия

„Олимпик“ пали застрахователна война с Кипър Няма яснота кой ще изплати парите в България

Катастрофа с 3 коли стана на магистрала „Тракия” В болница е 29-годишна пътничка

Имаме ли право на допълнителен платен отпуск?

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 21 август 2018

По 314 лева харчи българинът за почивка По-икономични от нас са латвийците и румънците

Двама души са арестувани във връзка със стрелбата по сградата на американското посолство в Анкара

Строят 7 детски площадки в „Младост“ Съоръженията струват 280 000 лева

Хиляди учители не достигат в страната Увеличението на заплатите цели справяне с кадровия дефицит

Евакуираха село в гръцкия полуостров Пелопонес заради горски пожар

Голяма част от София без топла вода за 10 дни Правят профилактика и ремонти на топлопреносната мрежа

Дани Каназирева: „Съюз за Пловдив“ отказва да участва в аферата „Опера в Панаира“

Групата на общинските съветници от ПП „Съюз за „Пловдив“ няма да подкрепи предложението за безвъзмездно придобиване от Община Пловдив на 20,63 % от акциите в „Международен панаир Пловдив“ АД при гласуването му на сесията на местния парламент в четвъртък, обяви нейният председател Дани Каназирева. Според нея мотивите за решението на „Съюз за Пловдив“ са три. „Първият е, че няма нормален човек, търговец или компания, които веднъж излъгани от свой партньор и имотите им са били отнети, втори път да поискат да влезнат отново в съдружие със същия па
ртньор. През 2006 г. община Пловдив създаде фирма „Пълдин туринвест“ в съдружие с бизнесмена Георги Гергов с цел приватизация на панаира и в това дружество бяха погребани 22 пловдивски имота с площ около 400 дка, сред които и 14 имота в Стария град. И тогава лъжата беше красива – обещаваха огромни приходи, бум на туризма, бляскави къщи в Стария град, ремонтирани с парите на бизнес-партньора. Община Пловдив е на трайна загуба от това съдружие – няма нито дивиденти от търговската дейност, нито достъп до апортираните имоти, нито дори информация за финансовото състояние на „Пълдин туринвест“ и „Международен панаир“ АД“, декларира Дани Каназирева.
Вторият мотив на старейшините от „Съюз за Пловдив“ е, че „сделката с приемане на държавните акции от Пловдив и Варна има за крайна цел Георги Гергов да стане едноличен собственик на панаира. „На 2 август 2016 г. Общинският съвет на Пловдив с решаващото участие на групата на ГЕРБ отхвърли единодушно предложените от Министерския съвет акции. Осем месеца по-късно сделката отново е включена в дневния ред на сесията и това решение е взето далеч от Пловдив“, твърдят хората на Дани Каназирева. Тяхното обяснение за натиска е във факта, че в постановлението на МС от 29 юли 2016 г., с което държавата дарява 29% акции на община Варна и 20,63 % на община Пловдив, е записано, че прехвърлянето на държавния дял в Панаира влиза в сила след съгласието на двете общини. „Според схемата, заложена във въпросното постановление на Министерския съвет, Община Варна ще замени акциите от панаира за притежаваната от Гергов т.нар. „Дупка“ в центъра на морската столица. Така той ще придобие почти 80 % от капитала на панаира и ще може безпроблемно да го увеличава и да стане почти едноличен собственик, защото според уства на „Международен панаир Пловдив“ АД за увеличение на капитала е нужно 2/3 мнозинство, т.е. 67% от акциите“, обясни Дани Каназирева. Според нея и съпартийците й третият мотив за отрицателен вот е свързан с „лъжата „Опера в панаира“. „Малко вероятно е обещанието за нова опера изобщо да бъде изпълнено, защото нито един от въпросите за статута на терените и бъдещата собственост не е изяснен. Опасността в бъдеще е Пловдив да зависи изцяло от добрата воля на Гергов“, предупреждават от „Съюз за Пловдив“. Каназирева и компания призовават всички общински съветници да не се поддават на натиска и на сесията на 13 април да отхвърлят тази сделка и „да не позволят за втори път да се случи това, което се случи в Пловдив през 2006 година“.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.