ДАНС гони дъщерни фирми на офшорки

Банките пък ще трябва да следят всички онлайн плащания на суми над 50 евро и при подозрителни операции да докладват на ДАНС.

Банките докладват за съмнителни плащания над 50 евро

При наличието на риск за изпиране на пари или финансиране на тероризъм ДАНС ще има право да отказва създаването в страната на дъщерни предприятия и клонове на фирми от страни, които не прилагат стандартните за ЕС мерки срещу прането на пари. Това се отнася за фирми от редица офшорни зони. Промените в Закона за мерките срещу изпирането на пари се правят, за да отговорим на изискванията на ЕС и вчера бяха приети от Министерски съвет.

Контролът над плащанията и бизнес делата на чужденци ще бъде затегнат, ако те са от страни, които не прилагат стандартните за ЕС мерки срещу финансирането на тероризма и прането на пари. При установяване на делови отношения с граждани и фирми от такива страни първото плащане ще трябва да се извърши през сметка на името на клиента в банка, която прилага мерките на ЕС срещу изпирането на пари. Това се отнася за редица бизнес сфери като покупка на имот, взимане на кола на лизинг и сключване на застраховка. Като целта е преди плащането да бъде осъществено, банката да е събрала подробни данни за клиента си.

Брокерите на недвижими имоти ще трябва да събират подробни данни за клиентите си, които наемат жилища, складове или производствени терени, за които месечният наем надвишава 10 хил. евро, гласят още промените. А при съмнителни операции ще трябва да съобщават на ДАНС. Галериите на картини също ще трябва да събират подробни данни за клиентите си, които купуват предмети на изкуството за над 10 хил. евро.

Банките пък ще трябва да следят всички онлайн плащания на суми над 50 евро и при подозрителни операции да докладват на ДАНС.

Ще бъде направен и списък на всички видни политически длъжности с важни обществени функции и на хората, които ги заемат. Този списък ще бъде предаден на Европейската комисия и при промяна веднага ще трябва да бъде актуализиран.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България