Сирийските кюрди дадоха обещание да възстановят контрола над Африн

Роси: Ще ги поздравя, ако ни бият на хубав терен

Отново ще изследват водата в село Казанка за уран

13 души са арестувани преди дербито ЦСКА – “Левски”

Директорът на Европол винаги работел с лекота с българските служби

Проф. Алексей Савов: Ракът на дебелото черво засяга все по-млади хора Засега няма генетични маркери за ранно откриване на злокачественото заболяване

Експерти от Организацията за химически оръжия ще разследват случая с отравянето на Сергей Скрипал

Кмет на село стана шофьор на ТИР в чужбина

Свикват две общински комисии

Ректорът на СУ: Всяка година намаляват кандидат-студентите заради демографската криза Може да се отмени решението за нулев прием в специалност „Медицина“, каза проф. Герджиков

И отново цар (В)Каранга!

Германският външен министър Хорст Зеехофер поиска отмяна на Шенгенското споразумение

Алпинисти покоряват хилядник в Тяншан Монтират въжена градина в местността Ксилифор край Търново

Временно е спрян токът в кв. “Кулата” във Враца заради скъсани проводници

Учени ще развиват наука в помощ на туризма и творческите индустрии Проектът за креативен център е на ВУМ във Варна за 7 млн. евро

ДАНС изгонила от страната 22-ма терористи през 2016 г.

Снимка: Архив

Агенцията пратила на съд 50 чиновници, 9 магистрати и свой шеф за корупция

22 лица, съпричастни към терористична дейност, са експулсирани или са получили забрана за влизане в страната ни, със заповеди от ДАНС през миналата година. Други 221 са получили отказ за закрила у нас, след като са преценени като опасни за страната ни, става ясно от отчета на контраразузнавателната служба за 2016 г.

Като цяло се отчита относително намаляване на миграционния натиск към България в сравнение с 2015 г., но той запазва високи стойности.

Образователните дефицити на мигрантите и значителните културните различия с приемните общества ще продължат да
създават проблеми с интеграцията и да генерират рискове за сигурността, предупреждават от ДАНС.
Извършените и предотвратените през периода терористични актове в европейски страни, в които участват лица с боен опит в действащи конфликти, илюстрират заплахата от проникващите с миграционния поток терористи.

“Наличието на маргинализирани групи и общности сред българското население продължава да се използва от чужди държави за засилване на дезинтеграционните процеси сред тях и на обвързаността им с чужди държавни интереси, в т.ч. чужд национализъм. Уязвимост за демократичния процес създава тенденцията за участие на представители на обособени общности в схеми за „контролиран вот” при провеждането на избори”, се посочва в документа.

Киберсигурност

Въпреки предприетите мерки за отстраняване на констатираните слабости в киберзащитата на България продължават
да са налице редица уязвимости, предупреждава ДАНС.

Заради тях през 2016 г. е установено прилагането на почти всички основни типове кибератаки спрямо ведомства и икономически субекти от значение за националната сигурност. Настъпилите или предотвратените последици са свързани с: частична или пълна загуба на данни; невъзможност за ползване на файлове със служебна информация; блокиране на работата и/или интернет комуникациите; имиджови вреди за държавни ведомства; възпрепятстване предоставянето на услуги за населението; нерегламентиран достъп до служебна/чувствителна информация или такава, представляваща държавна тайна; преки финансови щети.

Финансови престъпления

През 2016 г. са осъществени 8 специализирани съвместни операции по линия „горива” с Междуведомствения център, като 6 от тях са изцяло по предоставена от ДАНС информация, в това число за прилагана нелоялна конкуренция чрез продажба на продукти със занижени качествени показатели, както и на горива, доставени по престъпни схеми или в нарушение на фискалните изисквания. Само при 4 от операциите през 2016 г. са спрени от разпространение 18 700 л бензин, иззети са 39 622 л гориво и 19 000 л газ „пропан-бутан” и над 294 000 л течни горива са обект на предварителни обезпечителни мерки от страна на Националната агенция по приходите.

През 2016 г., в резултат от работата на ДАНС по противодействие на корупцията, са осъществени множество операции, при които са задържани длъжностни лица от Национална агенция по приходите, Агенция „Митници”, Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”, Изпълнителна агенция „Рибарство и аквакултури”, Българска агенция по безопасност на храните, както и лица, заемащи висши държавни длъжности в местната администрация.

Корупция

Повдигнати са обвинения срещу 50 лица от държавната администрация, както и са привлечени като обвиняеми 9 магистрати. Служител на ДАНС с ръководни функции е привлечен също като обвиняем за измама в особено големи размери, документно престъпление и разгласяване на държавна тайна. На ръководен служител в МВР са повдигнати обвинения за престъпление по служба и престъпление против правосъдието във връзка с опитите му за оказване на влияние върху магистрати по водено наказателно дело.

Пълният доклад на ДАНС за 2016 г. може да изтеглите от ТУК

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Надявам се, че тези дет николай младенов покани да ги обучаваме още тогаз са се изнесли за сирия…

  2. Fresh fish always tastes good. I live in Ritdionh,Bricmsh Columbia which is a hub for fresh and frozen flash fish.I love the crispy potatoes on top of the fish.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.